#тижлікар
Ловіть, парафіяни і прихожани сторінки моєї, довгочит про калію йодид (КІ) животворящий, вундервафлю при радіаційні небезпеці (по ціні бампера від Таврії, якщо вірити сайту Таблетки.UA). Старенька мольфарка трохи напружилася і написала.
Слухайте мене і біда вас омине!
Отже, паскудники-росіяни вирішили світ ядерним вибухом на ЗАЕС тероризувати. А події з відключеням/підключенням/відключенням реакторів в четвер серйозно настрашили посполитих. Дякувати богам, радіаційний фон в нормі, живемо далі. Проте - людей знов накрила йодна істерія...
Так от.
Вундервафля калію йодид (КІ), призначена для йодної профілактики (ЙП), запобігає захопленню щитовидною залозою радіоактивного йоду та має захистити щитовидку від раку в майбутньому.
1 таблетка КІ містить 125 мг сполуки, з яких 100 мг (підкреслю, МІЛІГРАМ) - це йод.
Добова доза йоду для людини - 90-300 мкг (підкреслю МІКРОКРАМ).
Тобто, 1 таблетка КІ містить дозу, яка в майже 1000 разів перевищує допустиму добову дозу йоду для дорослої людини (повторю, в ТИСЯЧУ разів). Така коняча доза потрібна, щоб на деякий час заблокувати щитовидну залозу, і вона не засвоювала шкідливий радіоактивний йод. Фактично - КІ на певний період часу вводить ЩЗ в нокаут, аби бідака не нажерлася того, чого не можна.
Приймається КІ тільки у випадку реальної радіаційної небезпеки. Згідно протоколу, про неї має бути оголошено (як було в Фукусімі). У вас буде 2 години, щоб прийняти таблетку.
Практика аварії на ЧАЕС показала, що доцільним прийом йоду був на території в 500 км від Чорнобиля. Віддаленіші райони - залежно куди піде вітер з радіоактивним пилом.
Кому ПОТРІБЕН прийом КІ?
❗Населенню віком до 40 років в районах забруднення радіоактивним йодом.
Для дорослих і дітей від 12 років доза - 1 таблетка (ОДНА ТАБЛЕТКА)
Для дітей від 3 до 12 років - 62.5 мг
Діти від 1 місяця до 3 років - 32 мг
Немовлята до 1 міс. - 16 мг.
Чому у віці понад 40 років КІ не потрібно приймати?
Ні, ви не старі. Ні, вас ніхто не збирається ігнорувати.
Просто ризики серйозних побічних реакцій від прийому конячої дози КІ є високим - серйозні гострі алергічні реакції на йод, гіпотирез з усіма його наслідками, загострення хронічних хвороб, шкірні хвороби тощо. Якщо людина 40+ знаходиться в зоні серйозного забруднення, їй може бути рекомендований прийом КІ, але це швидше виняток, ніж правило.
Кому НЕ ПОТРІБНО приймати КІ:
⛔ людям з хірургічно видаленою щитоподібною залозою
⛔ людям з гіперфункцією ЩЗ та які приймають гормонзамісну терапію ЩЗ
⛔ людям з серйозною алергічною реакцією на препарати йоду (так-так, такого є досить)
⛔деякі важкі захворювання шкіри
⛔ людям з діагностованим туберкульозом
⛔ людям з хронічними захворюваннями нирок - нефрит, нефроз, ХНН
Як здозувати КІ маленькій дитині?
Підглянула в одного хорошого лікаря, ділюсь з вами.
1 таблетку розтовкти на порошок (не має бути крупинок чи грудочок) і розвести в 20 мл води (легко здозувати нурофенівським шприцом).
Отже, ви маєте 20 мл розчину, в якому міститься 100 мг йоду.
А далі - проста арифметика (для кого непроста, я сама на калькуляторі рахувала).
100 мг йоду - в 20 мл
62, 5 мг йоду - в 12.5 мл
32 мг йоду - в 6.4 мл
16 мг - в 3.2 мл
Далі розводите необхідну кількість в молоці (рекомендовано) чи іншій рідині (якщо нема молока) і даєте чілдреняткові.
Для ЙП використовуються таблетки КІ. Щодо альтернативних джерел - спиртового розчину йоду і навіть розчину Люголю, простігоспаді - це вже коли капець-капець, КІ нема. Шкода від них при внутрішньому застосуванні - колосальна.
Інші препарати КІ - той же йодомарин, до прикладу. В 1 табл. йодомарину чи його аналогів міститься 100 мкг йоду, звичайна добова доза. Тому для ЙП вони не підходять.
Бо з'їсти 100 банок по 100 таблеток - дорого, недоцільно і смішно, зрештою.
Якщо ви вже придбали КІ в таблетках - сховайте його подалі з очей, аби рученятка не тяшнулися до нього у випадку панічних настроїв після прочитання тривожних новин. Коли накочується паніка - краще з'їжте "Ромашку"������ або прийміть хороше заспокійливе з рівнем доказовості "А" - ☕������
І взагалі - відставити паніку!
P.S. Один знайомий запитав мене, чи припускаю я, що росіяни таки зроблять з реактора "брудну бомбу"?
Не знаю навіть. Бо якщо один довбойоб каже - "єслі украінци пріблізятса к станциї - ми єйо падарвьом", а 500 з лишком інших довбойобів замість пристрілити придурка кричать "уразародінуза путіна" - сумніватися в альтернативній обдарованості запрєбріківців якось дивно. І якщо пригадати, як вони окопалися в Рудому Лісі������*♀️...
P.P.S. Картинка для привернення уваги, не зобижайтисі)
Bookmarks