Gorod.dp.ua » Міські форуми / Городские форумы

Результати опитування: язык (мова) общения (спілкування)

Голосували
150. Ви ще не голосували в цьому опитуванні
  • українська мова

34 22,67%
  • русский язык

116 77,33%
Сторінка 16 з 19 ПершаПерша ... 678910111213141516171819 ОстанняОстання
Всього знайдено 361, показано з 301 по 320.

Тема: Днепропетровск украиноязычный или русскоязычный?

Звідки Ви
    Дніпро
    Дописів
    1 367

Типово

Цитата Допис від Sarancha Переглянути допис
    уважьте меня, ответте еще на один вопрос: это вы сами таких результатов добились? ну - всмысли, с детства это ваш язык?
    или это результат ваших усилий?
    З дитинства суржик. А потім постійна робота над чистотою мови, оскільки, коли навколо тебе спілкуються російською, то хочеш чи ні, а російськомовні елементи у мову закрадаються. З іншого боку, саме так формується "жива" мова, яка пристосовується до особливостей регіону.
    Не боюсь я тебе, тварюко пекельна, чисте моє серце, як вода джерельна!

Дописів
    28 409

Типово

Цитата Допис від sabad Переглянути допис
    З дитинства суржик. А потім постійна робота над чистотою мови, оскільки, коли навколо тебе спілкуються російською, то хочеш чи ні, а російськомовні елементи у мову закрадаються. З іншого боку, саме так формується "жива" мова, яка пристосовується до особливостей регіону.
    я раньше считала суржик - что это такой переводняк. ну - понимаете? ни то, ни се. а сейчас я готова признать его диалектом. насколько мне известно, в здешних селах всегда говорили на нем, а не на литературном украинском.
    но ваша работа над собой вызывает как минимум уважение. все-таки, живя в городе, лучше говорить на литературном варианте языка, чтобы не прослыть за деревенщину.

Дописів
    1 348

Типово

я раньше считала суржик - что это такой переводняк. ну - понимаете? ни то, ни се. а сейчас я готова признать его диалектом. насколько мне известно, в здешних селах всегда говорили на нем, а не на литературном украинском.
    но ваша работа над собой вызывает как минимум уважение. все-таки, живя в городе, лучше говорить на литературном варианте языка, чтобы не прослыть за деревенщину.
    Звісно що в селах не розмовляють літературною мовою. І у нас, і не у нас.
    Але, та мова, якою говорять сьогодні селяне є саме суржиком, а ні яким не діалектом.
    Ще років з сорок тому в наших селах майже повсюду говорили цілком пристойною українською. Особливо між собою. А з городськими намогалися "по грамотному" - щоб тим зрозуміліше було, і починали шкварити суржиком. Воно і тепер так багато де подалі від міста.

Суржик - явище не тільки нашого регіону.
    Про Полтавщину Ви ж не скажете, що там завжди розмовляли суржиком - полтавський діалект був взятий за основу сучасної української, а ситуація дуже схожа на нашу :

Є велика різниця між сучасним суржиком або близьким до нього "полтавским русским" та російською мовою у дореволюційній Полтаві — тоді вона була мовою порівняно невеликого соціального прошарку — службовців, дворянства, частини різночинної інтелігенції та євреїв; ця мова була підкреслено літературною та безбарвною. Той самий Володимир Короленко став відомим російським письменником, живучи у Полтаві (проте, його власне місце в російській літературі другорядне).

Тепер становище принципово інше — російська стала мовою маси: зараз її вважає рідною не менш як 60% населення України. В історичній ретроспективі абсолютна більшість з них — це свого роду лінгвонеофіти: російська витиснула українську зовсім нещодавно — лише одне-два покоління тому

Абсолютна більшість сучасних полтавців та кременчужан — це нащадки вихідців з полтавських сіл, що переїхали до міст у 1930—1970-ті роки, це мігранти у другому-третьому поколінні. І тепер (о жахи!) на батьківщині діалекту, що став основою української літературної мови, у Полтаві (а не в Києві, Харкові чи Луганську!), ці люди навіть не вміють підтримати розмови зі своїми дідусями та бабусями однією мовою! Навіть українофільство, патріотичні почуття до України, любов до свого народу останнім часом аж ніяк не обов'язково пов'язуються зі знанням чи навіть повагою до української мови.

Якщо у деяких місцевостях (на Півдні, в Слобожанщині та Донбасі) суржик можна пояснити присутністю росіян та дифузією російського й українського етносів, витворенням нового українського субетносу — "новоросів", які залежно від політичних та культурних умов можуть вважати себе або росіянами, або українцями (адже на Харківщині справжні росіяни живуть аж із XVII століття, в Донбасі — з XVIII століття; сюди слід ще додати також численних російських мігрантів радянських часів), то на Полтавщині — один з найвищих на Сході України відсоток етнічних українців (понад 85% за переписом 1989 року).

І ще так чи інакше можна зрозуміти тих російськомовних полтавців, хто вчився або довго працював у Росії, у кого дружина або чоловік росіяни. Але як ставитись до тих, хто ніколи в житті нікуди далі свого Миргорода, Кременчука чи Полтави й носа не сунув, а однаково ж, аби виглядати "культурною людиною", намагається отим своїм жлобським "есперанто" ще повчати інших: "ты шо, па-руски гаварить не можешь, га?".

Є певна, хоча й не завжди помітна різниця між полтавським (ширше — українським) суржиком та "полтавским русским" (ширше — "украинским русским"): в суржику українська лексика все ж таки займає певне місце — залежно від тієї чи іншої домінації можна казати про суржик на українській чи російській основі. Носії "украинского русского", як правило, почувають свою зверхність щодо україномовного та суржикомовного населення, байдужість, а то й щиру відразу до української мови та культури, що не так властиво носіям суржику.

Але фонологічна система і суржику, і "украинского русского" близька до української і далека від літературної російської, хоча інколи виникає схожість із південноросійськими варіантами мовлення (кубанським, ростовсько-донським, курським, білгородським, воронезьким), що, в свою чергу, пояснюється українським етнічним та мовно-культурним впливом на регіони Південної Росії.

Особисто автора цих рядків мало що так дратує у Полтаві та на Східній Україні взагалі, як знущання місцевого населення над російською мовою. Якщо від полтавської української зігрівається душа, то від суржику чи "полтавского русского" вуха в'януть! Хіба ж то мова? То каліка нещасна, а не мова!
    Андрій М. Окара
    (Москва, Росія)

Досить знущатися над російською мовою,
    або полтавський суржик та духовне плебейство.
    Полтавський Вісник.
    2000. 24, 31 березня

Звідки Ви
    Maryland -> Ohio -> New Hampshire, USA
    Дописів
    21 844

Типово

Цитата Допис від Карафа Переглянути допис

Тепер становище принципово інше — російська стала мовою маси: зараз її вважає рідною не менш як 60% населення України.

Если действительно более половины украинцев считают русский родным, почему бы не сделать русский язык если не 2-м государственным, то хотя бы официальным? Или надо ломать себя? Во имя чего? Кроме языков других проблем нет?
    Без подписи

Звідки Ви
    Тутешній
    Дописів
    27 546

Типово

Цитата Допис від Илларион Переглянути допис
    Если действительно более половины украинцев считают русский родным, почему бы не сделать русский язык если не 2-м государственным, то хотя бы официальным? Или надо ломать себя? Во имя чего? Кроме языков других проблем нет?
    Перший крок зроблено, посійська реально стала мовою меншини.
    Не ламати, а бути самим собою, українціми. З своєю державою і мовою, така діалектика розвитку українською нації. Або ставай українцем або залишайся совком, з усіма його недоліками і бідами.
    http://s017.radikal.ru/i425/1304/de/a51ced5f2a44.jpg

Дописів
    32 194

Типово

Цитата Допис від Mikela Переглянути допис
    Не ламати, а бути самим собою, українціми. З своєю державою і мовою, така діалектика розвитку українською нації. Або ставай українцем або залишайся совком, з усіма його недоліками і бідами.
    Микела, ты уже создал кружок любителей мовы ? Поскольку вас - мизер, незначительное исчезающее меньшинство - сохраняйте и развивайте свои язык и культуру в общинах. Ведь украинская Конституция позволяет это. А мы поможем, чем сможем. Всем миром. Не дадим исчезнуть украинскому языку на Днепропетровщине. Сохраним наследие предков.

Звідки Ви
    Тутешній
    Дописів
    27 546

Типово

Цитата Допис від тестостерон Переглянути допис
    Микела, ты уже создал кружок любителей мовы ? Поскольку вас - мизер, незначительное исчезающее меньшинство - сохраняйте и развивайте свои язык и культуру в общинах. Ведь украинская Конституция позволяет это. А мы поможем, чем сможем. Всем миром. Не дадим исчезнуть украинскому языку на Днепропетровщине. Сохраним наследие предков.
    Голота за язик і так все продала, нічого нового.
    http://s017.radikal.ru/i425/1304/de/a51ced5f2a44.jpg

Дописів
    1 672

Типово

Цитата Допис від L_Pt Переглянути допис
    PS Я все ще чекаю від вас прикладів перекладених дисертацій.
    Чекайте дальше) Явление -это имеет место, а конткретные примеры Вам никто называть не будет, кто Вы собственно такой и с какой стати.

Дописів
    32 194

Типово

Голота за язик і так все продала, нічого нового.
    Я готов иногда приходить на ваши тайные собрания, где при мерцающем свете свечи и завешенных одеялами окнах мерным шёпотом
    люди по очереди будут читать самиздатовские варианты произведений украиноязычных авторов-диссидентов. Готов даже по ночам распространять листовки из подпольной типографии в подвальчике. А свинцовые наборные шрифты будем прятать в молоко по старой доброй традиции. И никакие филеры из донецкой охранки нам будут не страшны. Ибо наше дело правое, и победа будет за нами.

Хай живе Україна !

Циник
    Guest

Типово

В мене жінка з Магдалинівки. Спочатку в мене з її подругами ледь до бійок не доходило. А усе через те, що моя українська надто відрізняється від їхньої, вони вважали, що я з них знущаюся.

Дописів
    32 194

Типово

Цитата Допис від Циник Переглянути допис
    В мене жінка з Магдалинівки. Спочатку в мене з її подругами ледь до бійок не доходило. А усе через те, що моя українська надто відрізняється від їхньої, вони вважали, що я з них знущаюся.
    Та хоть сейчас признайся уже, что ты таки издевался и глумился над ними. Ты же тот ещё тролляка.

Жора
    Guest

Типово

Николай, нельзя быть настолько ограниченым. Что ж это у Вас получается, только 2 варианта: или украинец, или совок, другого не дано . Получается Вы и есть совок, потому как делаете то же что пытались сделать в СССР, унифицировать людей...

Дописів
    32 194

Типово

Цитата Допис від Жора Переглянути допис
    Николай, нельзя быть настолько ограниченым.
    Ну почему же нельзя ? Как видим, очень даже можно.

Циник
    Guest

Типово

Та хоть сейчас признайся уже, что ты таки издевался и глумился над ними. Ты же тот ещё тролляка.
    Ну хіба що трішечки)

Дописів
    32 194

Типово

Цитата Допис від Циник Переглянути допис
    Ну хіба що трішечки)

Дописів
    11 632

Типово

Если Бога нет, а я в Него верю - я ничего не теряю. А если Бог есть, а я в Него не верю - я теряю все.

Дописів
    3 708

Типово

Цитата Допис від lomeiko Переглянути допис
    Это ж надо - сколько дурных денег болтается просто так....

Звідки Ви
    Таможенный Союз или нэзалежная смерть на помойке!
    Дописів
    4 393

Типово

Цитата Допис від agbel Переглянути допис
    Это ж надо - сколько дурных денег болтается просто так....
    Печатный станок ФРС + наркотрафик героина из Афгана
    могут окупить какой угодно бред. имхо

Дописів
    24 545

Типово

Цитата Допис від Элен Переглянути допис
    Чекайте дальше) Явление -это имеет место, а конткретные примеры Вам никто называть не будет, кто Вы собственно такой и с какой стати.
    Як там було…
    У меня есть доказательства, но вы их не достойны (с)

Значить, ви просто заявили на тему, в якій зовсім не розбираєтесь.
    Адже автореферати у вільному доступі, якщо знаєш подібні приклади, та ще й поставлені на потік, вказати приклади то справа пару хвилин.
    Будь-яка імперія – це зло.
    Залишаю за собою повне моральне право не відповідати на відверто тупі та провокаційні питання.

Дописів
    1 348

Типово

По всій Україні з кожним роком все більше першокласників іде до українських класів, навіть в такому місті як Одеса в цьому році їх було більше половини.
    І це, уявіть собі, не за помаранчово-фашистської влади папєрєднікав відбувається, а тепер - в часи правління святого (мп) Віктора Фьодорича, прем"єра, не здатного опанувати державну мову, міністра освіти - українофоба.

Жителі сходу бажають щоб їхні діти були повноцінними грмадянами, а не другорядною хуєтою, якою стали ідейні русскоязичниє в колишніх совєцкіх республіках.
    Хто тут "исчезающее меньшинство" - молоді генерації українців, або покоління совків - людей пенсійного віку та близьких до нього, добре видно неозброєним оком.

Сторінка 16 з 19 ПершаПерша ... 678910111213141516171819 ОстанняОстання

Bookmarks

Bookmarks

Ваші права у розділі

• Ви НЕ можете створювати нові теми
  • Ви НЕ можете відповідати у темах
  • Ви НЕ можете прикріплювати вкладення
  • Ви не можете редагувати свої повідомлення
  •  
  Головна | Афіша | Новини | Куди піти | Про місто | Фото | Довідник | Оголошення
Контакти : Угода з користивачем : Політика конфіденційності : Додати інформацію
Главная страница сайта  
copyright © gorod.dp.ua.
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.
Про проєкт :: Реклама на сайті