http://svoja-pravda.com.ua/article/l...movschyny.html
Любителі і ПРофесіонали дармовщини
До Дніпропетровської обласної організації Української Народної Партії неодноразово зверталися люди, які висловлювали своє занепокоєння тим, що газета «Зоря» на їх думку, перетворилася на орган Партії донецького регіону. Оскільки «Зоря» фінансується з бюджету, причому не лише прямо, але й побічно, вона має переваги у розміщенні платних оголошень органів самоврядування, судів. Ба більше, позаяк, передплата «Зорі» фактично є обов’язковою для бюджетних установ, вона повинна бути плюралістичною газетою без політичних симпатій та антипатій.
Організація доручила мені перевірити — чи виконується закон. Результати перевірки повідомляю читачам.
Перевіряв я усі номери газети за перший квартал поточного 2009р. (усього 34 номери). Я збирався не рахувати тих агітаційних матеріалів, що будуть помічені знаком «матеріал на правах реклами» (для «Зорі» це літера «р»), проте, уявіть моє здивування, коли серед політичних матеріалів, помічених таким знаком не виявилося. Якщо вірити редакції, то «Зоря» взагалі не займається політичною рекламою! Навіть запрошення на майбутні мітинги та матеріали, підписані «Прес-служба Партії Регіонів» не позначалися таким знаком, хоча вони є рекламою за визначенням!
Для об’єктивності я не зараховував матеріали про членів політичних партій, якщо в матеріалі йдеться про їх професійну діяльність, а членство в партії не згадується, хоч матеріали про пана Вілкула присутні майже в кожному числі газети. За вказаний період в газеті надруковано 13 матеріалів Партії Регіонів або про Партію Регіонів. Усі ці матеріали однозначно вихваляють та рекламують цю політичну силу, жодного критичного зауваження там немає, як немає критичних зауважень на адресу ПР і в інших матеріалах газети. Крім того, вміщено два матеріали, що явно рекламують союзну з ПР, я б сказав навіть, дочірню організацію «Закон і честь» та ще й один репортаж, автор якого вихваляє і «Закон і честь» і Партію регіонів. По три матеріали вміщено про КПУ та СПУ, причому це абсолютно позитивні, рекламні матеріали. Чотири матеріали вміщено про БЮТ, два з них гостро критичні, третій — інтерв’ю з депутатом облради, членом УСДП, ще один — привітання жінок з 8 березня.
Дві публікації присвячено «Единому Центру» — обидві хвалебні. НСНУ — один матеріал — привітання з Різдвом.
Ще раз повторюю, що жодний з цих матеріалів не позначений як такий, що подається на правах реклами. Тобто можливі два варіанти: а) «Зоря» за бюджетні кошти рекламує ПР та політичні сили, які є її союзниками, що є порушенням Конституції України, Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу)», «Про політичні партії»; б) ці публікації в «Зорі» таки були оплачені, але не помічені спеціальним знаком. Тоді це порушення Закону України «Про рекламу».
В будь-якому випадку це порушення Кодексу професійної етики (міжнародний етичний кодекс), де, зокрема, йдеться:
«Розмежовувати захист будь-яких поглядів і повідомлення новин.
Чітко окреслювати аналіз і коментарі, що не повинні спотворювати факти чи контекст. Чітко відмежовувати інформацію від реклами й уникати гібридів, що затирають різницю між першим і другим.»
Також, в нашому випадку, порушується Етичний Кодекс журналіста України, де сказано:
«Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.»(і близько немає! — К.К.) Кричущим випадком порушення журналістської етики була історія з обманом читачів у №31, де було надруковано запрошення на мітинг, в якому вказувалося, що там виступлять Яценюк та Гриценко. Потім читаємо репортаж з цього мітингу. Про те, що насправді цих двох політиків не лише не було, але їх і не запрошували — ані пари з вуст! Таким чином, газета «Зоря» шляхом прямого обману заманила на мітинг людей, які не є прихильниками ПР та пішли «на Яценюка та Гриценка».
Відповідальність за ці порушення лягає на всіх членів редакційної колегії, бо номери підписувалися до друку різними її членами.
Костянтин КОГТЯНЦ, член проводу Дніпропетровської обласної організації Української Народної Партії
Bookmarks