Екатерина Гольцберг Подписаться · 1 февраля рядом с Киев · ПЕРШИЙ РАЗ В ПЕРШИЙ КЛАС? КОЛИ? НАВІЩО? ДОРОГІ БАТЬКИ! Наближається пора, коли вам знову доведеться зробити вибір. Вибір, в яку школу віддати свого найдорожчого малюка. Вибір вчителя, який полюбить саме вашу дитину і зможе навчити краще. І вибір, чи віддавати дитину в школу саме в цьому році. Цей вибір непростий завжди ... В 6 або в 7? Але аргументи батьків в цьому році по суті такі: цей рік буде роком, коли дитина може провчитися в школі рівно на один рік менше. З 2018ого школа переходить на 12-річне навчання. Це так! І проблема полягає в тому, що саме в цьому році батьки спробують віддати в школи дітей неповних шести років! Тобто в одному класі опиняться діти з майже 2-ох річною різницею у віці! Вчителі знають, як непросто вчити дітей з такою великою різницею…А як наслідок, вчити дітей з істотно різним рівнем уваги, пам'яті, моторних навичок. Я 12 років приймала дітей до школи. Я знаю про що кажу! Незріла фізично і психологічно дитина, навіть якщо вона інтелектуально добре розвинена, в школі досить швидко втрачає свої навички, дає сильну регресію і часто розчаровується в навчанні, втрачає таку необхідну мотивацію! На жаль, я стикаюся і більш серйозними психосоматичними наслідками: неврозами, тиками, депресіями, частими хворобами, в які виливаються шкільні перевантаження і небажання йти до школи. Чи вартий цей рік таких жертв? Готовність дитини до школи передбачає насамперед фізичне здоров'я, рухову скоординованість, вміння концентруватися, хороші навички комунікації і самообслуговування. Для дослідження всього цього у психологів є досить точні тести, наприклад, Філіппінський тест, який показує наскільки фізичний розвиток відповідає розвитку необхідних для навчання структур мозку. Якщо ви маєте сумнів - зверніться до досвідченого психолога! Не йдіть за бажаннями бабусь, сусідок і порадниць з дитячих майданчиків. Довіртеся фахівцям! Мама з дитячого майданчика виховала в кращому випадку трьох діточок, а фахівець робить висновки на основі досвіду, де репрезентативною групою є сотні дітей. Звичайно, є діти, які абсолютно готові до школи і в п'ять, але запевняю, це одна дитина на 1000! А значить одна на цілу школу! Решті буде важко! Деяким - дуже важко! Не поспішайте! Дитинство така швидкоплинна річ, що ви ніколи не наздоженете втрачене! А закони в нашій країні змінюються вельми часто… Дорогі вчителі! Я на вашому боці! Я поважаю вашу працю і ціную ваше щире бажання бути терплячими і розуміючими. Я знаю, як важко вчити 35 осіб з різними особливостями сприйняття і уваги, з різними темпераментами і способами взаємодії, з різними типами батьківського впливу від гіперопіки до повної байдужості! Дорослі! Не поспішайте! Психолог Катерина Гольцберг
Bookmarks