Отже, еклери
Беремо кастрюльку, ложку, ваги, мисочку і кухонний комбайн (або без нього).
Ставимо кастрюльку на ваги. Наливаємо 180 мл води. Туди ж ріжемо шматочками 100 грамів масла, додаємо дрібку солі і ставимо на вогонь.
Поки водичка з маслом закипають - ставимо на ваги мисочку і просіюємо в неї 200 гр борошна. Щойно масло з водою закипіло - всипаємо одразу все борошно і енергійно мішаємо. Можна це робити, тримаючи кастрюльку на малому вогні, можна - зняти. Борошно має заваритись і перетворитись на колобок, який легко відстає від стінок кастрюлі. Тримаємо, перемішуючи, ще секунд 20-30 на вогні, дно кастрюлі вкриєтсья таким білим нальотом.
Відставляємо трішки охолонути. Я викладаю в чашу комбайна і ставлю насадку-тістоміс.
Тим часом відміряємо 300 гр яєць і збиваємо їх виделкою або веселкою.
Вмикаємо духовку на 220 градусів.
Вмикаємо комбайн і поступово, потроху, чекаючи, поки всотається попередня порція, вливаємо яйця в суміш. Треба, щоб заварене тісто було теплим, але вже не гарячим, в комбайні я секунд 30 кручу його без яєць - воно охолоджується. Можна і ложкою робити, звісно але довше. Одразу попереджаю, що насадкою "веселка" від блендера краще не користуватись - вона може зламатись, я так колись свою уграла, ліньки було руками місити, а комбайна не було.. Мішаємо допоки маса не стане гладенькою і блискучою, красивою Падатиме з ложки важкими краплями - не рідкими, і не дуже крутими шматками.
Перекладаємо тісто в кулінарний мішок, або користуємось змоченою в воді ложкою - формуємо на пергаментному папері або на силіконовому килимку тістечка на певній відстані (2-4 см один від одного, залежить від розміру).
Ставимо в добряче розігріту духовку. Через якийсь час (дивимось в віконечко) еклери піднімуться почнуть золотавитись. Тоді трохи притишимо вогонь, до 180 градусів і допечемо еклери до готовності. Дверку не відкриваємо аж до закінчення процесу.
Добре випечений еклер рівномірного кольору, легкий, порожній всередині. Щойно спечені еклери можна трохи охолодити і скласти в коробочку, вони потім стануть м'якими.
Достатньо детально? чи ще щось?
Поки молоко підігрівається - відділяємо від білків 6 яєць. Білки можна використати на щось інше) вони в кремі лише заважатимуть. Жовтки змішуємо з 60 грамами борошна і тим молоком, що ми залишили. До пишності не треба, лише щоб не було грудочок.
Далі два варіанта: або вливати молоко (воно якраз закипіло) в жовткову суміш, енергійно помішуючи, потім повернути на вогонь і прогріти до загустіння. Або вливати жовткову суміш в кастрюльку з молоком одразу. Я вливаю, збиваючи при цьому міксером (вінчиком). Прогріваємо на малому вогні при постійному помішуванні до загустіння, не ловимо ґав, аби не взявся грудочками
Це недовго і неважко.
Хтось ще додає масло в трохи охолоджений крем. Я - ні. Можна 100 грамів додати, легенько збити розм'якшене з кремом.
Давайте бонусом творожний - і піду я, бо на завтра і еклери в тому числі треба пекти))
На 200 грамів творога 180 грамів цукрової пудри і 200 грамів вершків. Творог протерти через сито (знаю, що муторно, але воно таки варте ІМХО). мабуть можна простим блендером - я не пробувала, у мене блендер з насадкою для протирання
Вершки збити з пудрою і творогом. додати курагу/родзинки/цукати/шоколад....
Все.
Bookmarks