А что именно может быть "не те у назві"? Я в возрасте 10-12 лет периодически задумывалась над словом "хлеб". Вроде всё с ним нормально, но периодически оно мне казалось каким-то странным и не родным. Правда, я с ним не разговаривала...
| Gorod.dp.ua » Міські форуми / Городские форумы |
![]() |
|
Возник вопрос: подскажите, насколько законно и имеет ли право на жизнь, такое прилагательное, как "бомбезный", например "бомбезная песня", "бомбезный фильм"??
В різних міні- мікро- колективчиках і групах можуть виникати свої слова, значення яких розуміють лише члени колективу. Вживання таких слів може обмежуватися не тільки кількістю членів, а й у часі - через кілька років слово успішно забувається.
І справа навіть не в "конспірації", просто десь щось вдало було названо, слово підхоплюється і починає жити.
От наприклад в одному ансамблі, учасником якого мені пощастило бути, серед інструментів був клавішний синтезатор Касіо. Невеличкого розміру. Там навіть клавіші були меншого розміру. Хтось якось сказав, коли збиралися на гастролі - "не забудьте ту тюльку". От так цей інструмент надовго став тюлькою.
Коли продавав у магазині побутову техніку (ой як давно це було), то магнітоли з двома касетниками і програвачем СД називалися "селёдками". Можливо тому що такі ж тонкі та продовгувати, хто зна. Але так їх називали не тільки продавці, а й інспектори КРО під час переобліку. Пару раз здається й шеф так називав.
Сімейні слова.
Коли беру на роботу сух.пайок, пакую його у стандартний пластиковий контейнер. Такі контейнери у нас в сім'ї невідомо чому вже давно називаються "барандейка". При чому це слово поширюється не на конкретний пластиковий контейнер, а на будь-що, що використовується в цих цілях. Навіть якщо це буде або літрова баночка, або просто обгорточний папір із замотаним у ньому салобродом (ще одне сімейне слово).
О, ще одне слово згадав - капашута та його похідні - капашутний, капашутитися. Слово вузькосімейне. Хто відгадає?![]()
Может быть-медлительный, неторопливый, т.е. долго собирается человек, ребенок - неторопливо "капашутиться"??
Все-таки, насчет "бомбезный", я имела ввиду применение этого слова в литературном языке, а не в каком-то местечковом сленге, т.к. оно сейчас достаточно широко встречается везде.
Востаннє редагував Сvеtлана: 27.12.2012 о 17:00
Ничего удивительного:
http://ru.wikipedia.org/wiki/ХлебЭтимология
Слово хлеб восходит к праславянской форме *xlěbъ, которая является заимствованием из германского праязыка (герм. *xlaiƀaz), либо из какого-либо раннегерманского наречия (обычно считается, что из готского языка)[2].
Впрочем, если Вы -- готка, то...
Вкратце, об этимологии слова "хлеб" -- тут
Востаннє редагував Harald: 27.12.2012 о 17:31
Dieu est toujours pour les bataillons ukrainiens
Жизнь - это то, что случается с нами, пока мы строим планы на будущее (Томас Ла Манс)
Женщина - это приглашение к счастью (Шарль Бодлер)
Это потому что "бомбезный" похоже на "помпезный", вот. Йа - КО![]()
Хлеб - это Защитой Домашнего Очага Людей (-ХЛ) Я Тею (-Е) для Божественнаго (-Б).
хлебать, хлебаю, нахл****ся - в настоящее время имеют "отрицательное" значение
Я не всегда Вас понимаю, а в данном случае так вообще сникла... Перед силой неординарного разума теряюсь. Скажите откровенно: ЗАЩИТОЙ - это имя существительное в именительном падеже? Синоним слову защита? Ударение на о тогда получается? Если на а, то зАщитой, как за щекой. Что вообще имелось в виду? НН
Найдете много интересного в моей теме
"Дешево недешевые вещи"
http://forum.gorod.dp.ua/showthread.php?t=259871
Найдете много интересного в моей теме
"Дешево недешевые вещи"
http://forum.gorod.dp.ua/showthread.php?t=259871
| Головна | Афіша | Новини | Куди піти | Про місто | Фото | Довідник | Оголошення | |
| Контакти : Угода з користивачем : Політика конфіденційності : Додати інформацію |
copyright © gorod.dp.ua. Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника. Про проєкт :: Реклама на сайті |
|
Bookmarks