xx: Ну ситуація всюди стає гірше) я в Берліні, думаю повертатись в Польщу)
yy: а чому так якщо не секрет?
xx: Я перед цим жив у Польщі майже 3 роки. За 4 роки життя в Берліні упав рівень комфорту і щасливості. Зрозуміло, що зараз в Польщі теж стало гірше, ніж було, але зараз життя в Німеччині, таке враження, ще гірше. Просто по пунктах:1. Зп. На руки не сильно відрізняються, заплачені податки і соц гарантії переоцінені і вам з того зиску, особливо в Берліні не сильно буде. Я очікував кращого, коли плачу ледь не половину зп на відрахування.
2. Медицина. Теж очікував кращого. В цілому рівень спеціалістів може й вищий ніж у Польщі, але стосовно сімейного лікаря я б так не сказав. Ну й в цілому потрапити на запис дуже складно. Реально мати термін на півроку вперед. Інколи вимагають термін навіть у випадку невідкладної ситуації. Спокійно можуть послати від дня до кількох тижнів чекати. Це при тому, що за медичне страхування оплата десь 350 євро в місяць. З приватним страхуванням краще з термінами, але на публічну страховку практично не можливо повернутись.
3. Все дорого і тільки дорожчає. Житло купити важко навіть на хорошу зп. Купити не дуже собі будинок за Берліном за 1млн? Цілком реальна і сумна ситуація. Та чи варто все життя працювати, щоб заплатити 1млн(чи навіть 700 тис чи 500 тис) за далеко не житло своєї мрії? Ціни на нерухомість вже дорожчі, ніж в Амстердамі. Чому вічно орендувати теж не ок варіант див пункт про пенсію.
4 Оренда. Мало того, що дорога, так і знайти житло практично не реально. Навіть якщо готовий трохи більше заплатити. Сам процес вимагає купи папірячок, потім мусиш подаватися на квартири і місяцями не отримувати відповіді. Врешті, коли її отримаєш, то прийдеш з сотнею інших на перегляд і мають вибрати саме тебе. Шукати півроку квартиру? Цілком реальний сценарій. Більше того, навіть мебльовану і дорожчу квартиру зняти важко, бо тупо можуть не відповідати. Мені відповіли через 5 місяців. І так, зазвичай квартири здають пусті.
5. Бюрократія. Всі міфи не такі страшні, як реальність. Про діджиталізірунг і екологію лише розмови. Очікуйте купу листів, спаму і різного виду паперів собі на пошту. Багато папірячок треба зберігати. Знайти термін на реєстрацію чи в іміграційний офіс нереально. Відповіді на імейл я очікую більше року. Всі контракти довготермінові з письмовим розірванням за 3-24 місяці. Гнучкості 0. Якщо хтось скаже, що зате можна планувати, то це не так. Бо якщо ви чекаєте довго відповіді від когось, то ви не можете нічого планувати, ви просто довго живете в підвішеному стані і постійному стресі.
6. Порядок і німецька якість. Як мінімум в Берліні не існують. Від наркотиків до бомжів, які все навколо обсцикають. Поліція нічого не робить. Орднунгзамт лише виписує штрафи за паркування.
7. Сервіс відсутній взагалі. Поняття клієнтоорієнтованості не існує. Працівник підтримки: може на грубіянити, може банально кинути слухавку, не зацікавлений, щоб ти користувався сервісом/рестораном/іншим закладом чи послугою. Сфера краси жах не тільки для жінок, а й для чоловіків. Я за 4 роки бачив одиниці барберів, до яких не страшно мені було прийти.
8. Пенсія. З зп 50к десь буде 2к брутто(тобто ще менше нетто), з зп 100к десь буде 2.2к брутто на місяць. Враховуючи ціни на оренду і все інше, без власного житла я хз як можна прожити. Хз що буде через 50 років. Добре, що хоч є будинок пристарілих і соц допомога в цілому, що з голоду і холоду не помреш.
9. Забагато дружби з росією, людей, що або хочуть помирити з руснею, або яким пофіг, хай хоч всю Україну спалаять, аби нарешті українська криза/війна закінчилась, або які підтримують русню чи самі русня.
10. Робота теж така собі(компанії, що і як роблять, робоче середовище)
В цілому, про мінуси Німеччини/Берліна можу розповідати багато. Якщо цікаво, можу більш детально на якісь питання відповісти.
Поки в черговий раз переконався, що ідеальної країни немає. Польща теж не ідеальна, але там я почувався щасливіше і поки виглядає найоптимільнішою країною для програміста з України для еміграції.
Bookmarks