Vasyl Siryj
10 ч. ·
"а если б ваши родственники были в плену?"
Відповідаю, зокрема, як "родич" полоненої, а також спробую впорядкувати дискурс навколо теми обміну.
У 2014 моя матір перебувала в полоні у "сєпарів". Не вдаючись у подробиці, серед іншого велись перемовини із Бєсом (тим самим Бєзлєром), він хотів в обмін на матусю і її подругу отримати кількох "жирних" терористів. У підсумку, СБУ категорично не погодилась видати цих осіб. Після тривалих і важких переговорів, з горем пополам, сторони зійшлись на "обмінному фонді". СБ запропонувала взамін трьох інших, на які "та сторона" дала згоду. Далі нас "кинули" - звична тактика росіян з психологічного виснаження.
Але центральний момент мого месседжу - моя позиція в момент перемовин: хай мені дорікають мої родичі, а інші вважають повним кретином, але я тоді вважав, що обмінювати військових терористів на цивільних осіб неправильно в тих умовах; жодного разу не наполіг на обміні тих, кого хотіли отримати з того боку; а одного разу, навіть, висловив представнику спецслужби власну думку, що "мабуть це недоцільно" (хоча мова йшла - м’ягко кажучи - про непересічну для мене людину).Тоді я був упоротим "державником". Це був період після Іловайська, коли в різний спосіб намагались витягнути сотні наших комбатантів і про окремих я знав. Натомість, де це було можливо, я пропонував інші оптимальні варіанти... Обміну так і не відбулось. Матір відпустили тільки з часом.
До чого це я? Звісно, я не збираюсь звертатися до "родичів" наших полонених із вимогою облишити свої намагання витягнути з російського полону своїх рідних. Ці переживання вкрай болючі, тому я бажаю їм лише сил у протилежному: ніколи не опускайте рук, чіпляйтесь за будь-яку можливість і боріться до кінця! У вас своя правда і особисто мені вона знайома.
Однак паралельно існує й інша правда. На стратегічному рівні. І вона набагато складніша та заплутаніша. Тезово спробую викласти її основні складові напрями, уникаючи сфер в яких я некомпетентний (наприклад, юридичні тонкощі нещодавніх судових справ):
1) Небажання представників нинішньої влади ґрунтовно пояснити результати зустрічі в Парижі нормандської четвірки. Тим більше - пояснити доступно послідовність кроків у реалізації цих домовленостей. Пояснити якщо не громадськості, то хоча б опозиційним силам у ВР. Але Зе-влада зверхньо ігнорує парламентських представників не своїх виборців.
2) Абсолютна закритість процесу обміну і чергове небажання пояснити, надати хоча б мінімум інформації, щоб знизити рівень напруження в суспільстві. Більша частина інформації обміну завжди виправдано не розголошується, але ж мова йде про мінімальні дані: коли (лише вчора з’явилась інформація), кого (які групи), на кого (хоча б орієнтовно) і чому так. Зе-влада знову вперто ігнорує діалог із громадськістю, тим паче в умовах зниження довіри до ЗЕлених.
3) Дискредитація презедента, "свого" генпрокурора, міністра-чорта та відповідних судів унаслідок нещодавнього брифінгу зі справи Шеремета, коли порушуючи презумпцію невинуватості ще до рішення суду вищі посадові особи призначили "вбивць", а суди заплющили очі на кричущі невідповідності та відверту надуманість ("культивуючи велич арійської раси…") обвинувачень.
4) Продовження судової вакханалії у справах Майдану та відвертий тиск ОГПУ на суди. Перше. Зе 21.11.19 обіцяв просунутись у розслідуванні розстрілів на Майдані - ДЕ? Натомість ми на днях побачили звільнення прокурорів, які роками цим займались. Виник поспіх у судових засіданнях. Думаєте вже розслідували? Якби ж то, навіть якщо нові прокурори за день ознайомились із СОТНЯМИ ТОМІВ СПРАВ! Знову тільки вчора в ОГПУ заявили, що це проводиться для обміну. АЛЕ Ж ПРОЦЕДУРА! Суди провели. Підозрюваним у вбивстві Майдану суди ще не винесли вирок, або ж самі вони не визнають своєї вини. Начхати, рішення й так вже прийняті! Більше того, журнал Тиждень публікує документ від 20.12.19 (а значить це було відомо владі вже тиждень тому і без рішень суду), де генпрокурор вимагає змінити запобіжні заходи на особисті зобов’язання. Цемаха вже не розшукують, нє? І після цього витирання ніг об все і всіх ти, Володимир Зеленський , хочеш щоб Майдан або Путч не розпочався?
5) Справа беркутні серйозніша. Не для того їх обмінюють, щоб вони потім з’являлись у суді на першу ж вимогу слідчого. Цемаху ще раз привіт! Тобто далі не буде можливості продовжити судовий процес. Це мій логічний умовивід, а якщо потрібен фаховий погляд, читайте адвокатів родин Небесної Сотні про загрозу розвалу справ Майдану. І тут концептуальний момент щодо "родичів": ми нехтуємо справедливістю стосовно сотень родин однієї групи заради сотень іншої? Я розумію, що Антоненку і цю справу можна пришити, але чи вИ розумієте, що творите?
6) "Обмінний фонд". Про "всіх на всіх" я мовчу. Дуже стримуюсь аби нікого не образити, але в цю казку лише довбойоби могли повірити (хоча Володя за столом з лідерами 4-ки саме про це говорив, але ж він - не лох, а не…). І в казку про "всіх встановлених" повірити могли лише ті, які й далі вірять у міф про "братські народи, а війну почав Турчинов/Порох". Хтось взагалі знає скільки на день колаборанти в ОРДЛО за надуманими звинуваченнями можуть затримувати громадян, кидати їх на підвал і потім вимагати їх обміну? А нам вистачить "сєпарів" щоб у подальшому обмінювати наших? І Зе не знає. А в Криму скільки нелояльних так можна затримувати? Володя теж не знає. Питання риторичне, але не позбавлене відповідних прецедентів. До речі, як там доступ Червоного Хреста до місць ув’язнення? А чому кримські татари не включені в обмін? Тему Криму точно НЕ ВСТИГЛИ обговорити в Парижі, чи знову "не хотіли злити путіна"? Але ж проблеми обміну стосуються кримчани, а не Криму загалом. А як же "всіх встановлених"? чи вони не "всі", чи "не встановлені"?
ВЗе - Вова Зазвіздєлся! Я вже не кажу про обман своїх виборців, про соціальні питання, бюджет, скасовані мільярдні позови Нафтогазу, стрибок гривні та іншу тотальну брехню…
7) Наостанок винесу окремо питання про обмін "1000 терористів ХАМАСу на 1 ізраїльського солдата", бо чомусь часто задають. Мова ж не йде (принаймні, з мого боку) про те, що не треба міняти наших на пропорційно більшу кількість ворогів. Так робилось і раніше. І це може не виправдано стратегічно, але це ознака того, що ми не забуваємо своїх і цінуємо кожного. Справа в іншому:
- справа в дилетантстві новоголіца-Зе,
- у його комплексі малоросійства (неусвідомлення національних інтересів і недооцінка підступності ворога, якому можна "Папика" продати, до речі),
- у недалекоглядності теперішніх кроків Зе,
- у високому рівні політичної корупції,
- у високому рівні популізму та маніпулювання громадською думкою,
- справа в поступках ворогу для новорічного PRчика (і для латання діри в бюджеті) Зе-мессії-визволителя,
- справа у концентрації влади у своїх руках, на кшталт 2010,
- у вихолощенні судової гілки влади,
- у небажанні спілкуватися з громадянами і вести важкі та виснажливі дискусії,
- і, нарешті, справа в нерозумінні до чого призведе цей поспіх у масштабах історії.
Я за ЦИВІЛІЗОВАНИЙ підхід, а не підхід криворізького гопніка в питанні обміну хоч навіть терористів і Беркуту (якщо це так вкрай необхідно…якщо!), однак ЛИШЕ ПІСЛЯ завершення їх справ і їх засудження, а після цього - формального рішення про їх помилування президентом із зазначенням "не забуваємо їхні злочини і не пробачаємо їх"!

Bookmarks