Ну, що, Круглий стіл відбувся (вибачайте, що трохи з запізненням розповідаю).

На круглому столі були практично всі запрошені представники від міської влади, ГоловАПУ, також з десяток громадських організацій, так чи інакше пов'язаних з велосипедом. На жаль, як виявилося згодом, на круглий стіл пустили лише тих, хто був у списку запрошених (нібито якесь внутрішнє розпорядження адміністрації), хоча з самого початку говорилося, що можна прийти всім бажаючим...

Також були 2 телеканали - 51 та 34 (останній ніби вже в новинах репортаж про КС показував...), 51 знімали мене як я їду на велосипеді (постановочний ролик), а потім я давав інтерв'ю щодо переваг велосипеда та того, що буде відбуватися на КС.

Презентація пройшла більш-менш успішно (хоча, признаюся, і я й інші учасники виступу хвилювалися). Потім було обговорення, де давали слово представникам громадських організацій та представникам профільних управлінь місьвиконкому (зокрема - транспортне, ГоловАПУ). "Модератором" був Максим Семенов - заступник Куліченка з питань молоді та спорту.

Що дуже порадувало - що всі доволі легко погодилися з тим, що велодоріжки потрібні місту і їх треба будувати, мало того, представник ГоловАПУ розповіла, що певна робота ведеться і по генплану міста. Єдине, що особисто мене трохи обурило - представник (чи голова) управління внутрішніх справ (по моєму так) щось почав нести про реєстрацію велосипедів, як транспортних засобів, та про те, що нібито велосипедисти мають платити дорожній збір, а також, що для них треба заново розробляти перелік правил дорожнього руху (ну то таке, в принципі, думаю згодом це все ми вирішимо на робочій групі).

Також піднімалося питання щодо фінансування пілотного проекту (ми запропонували від Парусу до Перемоги по набережній - 20 км). Сказали, що у бюджет на 2013 рік ми вже не встигаємо, але будуть вносити зміни на друге півріччя - отам непогано б втиснутись з проектом. Також розглядалася пропозиція можливого фінансуванні з міжнародних грантів (спочатку хотіли звалити пошук на громадські організації, але потім все-таки прикинули, що це клопіт міської влади...).

Було запропоновано у рамках робочої групи (в подальшому) розробити комп'ютерну модель, на якій можна було б прорахувати всі можливі наслідки у дорожньому русі, у пас. потоках тощо - щоб було видно (в цифрах), наскільки змінять велодоріжки характер дорожнього руху на магістралях, вздовж яких будуть велодоріжки. Тож, при розробці пілотного проекту ми маємо ще надати і цифри - розрахунки економічні, технічні тощо...

Була також пропозиція опитувати громадську думку стосовно того, чи хотіли б люди пересуватися на велосипеді, але було багато спорів щодо того, чи правильно зрозуміють питання люди (особисто я теж був проти опитування). Чому? Тому що населення здебільшого інертне і не здатне мислити за рамками буденного життя. Ніколи не пересувавшись велосипедом до того, вони навряд чи охоче пересядуть на велосипед, навіть якщо їм пообіцяють велодоріжки. Все таки, спочатку має бути інфраструктура, а потім - велосипедисти-городяни... Тому я також наголошував на необхідності впровадження первинної інфраструктури (пілотний проект, тимчасова хоча б розмітка на бульварах проспектів з пониженням бордюрів, обов'язкове встановлення велостійок біля громадських закладів) та актівній соціальній рекламі-пропаганді велосипеду як здорового способу життя та екологічної мобільності...

Отже, за результатами КС була прийнята резолюція щодо організації Робочої групи, куди ми, виступаючі, увійшли автоматом, також записувались всі бажаючі від ГО та управлінь, а також, думаю, можуть записатися усі небайдужі (в тому числі і ви, форумчани). Запис - Максим Семенов, кабінет 618, Міськвиконком, К. Маркса, 75.

Також вчора був запис передачі "Відкритий файл", де Катерина Кваснікова (президент Федерації велоспорту Дніпропетровська), Дмитро Пєвцов (голова Дніпровелоклубу), і я . Мене чомусь розподілили на другу частину передачі, де я вже детально розповідав про особливості того, де, як і чому можна і треба прокладати велодоріжки, а також деякі інші особливості велоінфраструктури та велосипеду як засобу пересування. Одразу скажу, що я хвилювався, тому, можливо, сказав не все, що хотів, і не так, як хотів... Також помітив, що у мене жахливий голос (коли слухав ролик з інтерв'ю на вулиці з велосипедом від вівторка - вони вставили його у сюжет передачі...)...

Тож, чекайте на вихід передачі в цю суботу, 15 грудня о 18.00 на Дніпропетровському державному (51 канал)

Також у понеділок запланована прес-конференція на 9 каналі (на вул. Леніна) на 12 годину... Буду я, Кваснікова та Семенов.