Gorod.dp.ua » Міські форуми / Городские форумы

Результати опитування: язык (мова) общения (спілкування)

Голосували
150. Ви ще не голосували в цьому опитуванні
  • українська мова

34 22,67%
  • русский язык

116 77,33%
Сторінка 7 з 19 ПершаПерша 1234567891011121314151617 ... ОстанняОстання
Всього знайдено 361, показано з 121 по 140.

Тема: Днепропетровск украиноязычный или русскоязычный?

Дописів
    1 348

Типово

Очевидно - більшість дніпрян розмовляє не українською.
    Цікава розповідь філолога про те, якою ж мовою розмовляє та більшість.
    Хоча і писано ще у 2004, актуальності не втратило. Швидше навпаки.
    Даю скорочено. Повний текст тут http://www.day.kiev.ua/130077/

Людмила СТЕЛЬМАХ,
    Якою мовою розмовляє Україна?

Не бажаючи жодним чином нікого, боронь Боже, образити, хочу сказати: я не знаю, «на чом» розмовляє пів-України, але назвати це російською — не наважуюся. У моєму оточенні багато російськомовних людей, повірте, людей освічених. Повірте і в те, що більшість із них грішить помилками: насамперед, звичайно ж, неправильними наголосами, які дуже строгі в російській, потім — неправильне використання прийменників, і, зрозуміло, густий заміс української артикуляції (вимови) й інтонації.

Якщо умовно назвати суржиком українську з русизмами (про що йтиметься нижче), то я не маю на увазі тих, хто розмовляє суржиком. Повторюся, йдеться про людей, які думають і розмовляють, на їхню думку, нібито правильною російською мовою. Припускаю, що деякі навіть і не здогадуються, не усвідомлюють неповноцінності своєї мови.

Прислухайтеся до російської мови в транспорті, на вулицях, у магазинах, до того, що долинає з телеекрана з вуст директорів заводів, деяких журналістів, ведучих програм, чиновників — вони розмовляють українізованою, українською російською (так я назвала це). Що й зрозуміло: рідні звуки закладені в нас століттями, на генетичному рівні. І не зміг Вася-Васильок навіть за ці самі століття переважити Грицька-когутика (півничка). Таким самим покаліченим обрубком користуються наші діти, прислухайтеся.

То який висновок? Цілком можливо, думка моя спірна, але, на мій погляд, російськомовна Україна ніколи не заговорить красивою, а якщо не красивою, то хоч би правильною мовою. Стверджую це як багаторічний викладач-філолог.

То який вихід? Як позбутися цієї мовної примари, що межує особисто для мене майже з насильством? Якщо, як я вважаю, більшість, особливо ті, кому за тридцять, ніколи не оволодіє правильною російською мовою — а я, повторюся, вельми переконана в цьому, — то, природно, немає й імовірної надії, що ця сама більшість раптом виявиться спроможною вимовити приємну для слуху українську фразу. (Я буду щаслива, якщо помиляюсь.)

А ось для людей, які розмовляють суржиком, тобто як ми вирішили вище, українською з русизмами, ситуація аж ніяк не безнадійна. У відповідь на мою українську багато співрозмовників природно й охоче одразу переходять на рідну, трохи ніяковіючи та утрудняючись цими ж русизмами. За моїми особистими спостереженнями, «замислившись», людина позбувається їх протягом тижня — двох місяців (залежно від гнучкості мислення та сили бажання). І ще одне спостереження — людей, які легко «перестрибують» із російської на українську, мені набагато легше навчити говорити англійською. Ті ж, для кого існує бар’єр перед українською, він такий самий високий і перед іноземною. Пояснення цьому не потрібно, хіба що можу додати — багато українських граматичних конструкцій дуже близькі до таких в англійській та німецькій.

Ви — у вільній країні. Вибір мови за вами, але — мови, а не якогось недомислiя.
    Востаннє редагував Карафа: 28.08.2012 о 01:26

Дописів
    28 409

Типово

ага. тоесть, если я говорю шо, вместо что и балка вместо овраг, то это уже не русский?

Дописів
    1 348

Типово

Цитата Допис від Sarancha Переглянути допис
    ага. тоесть, если я говорю шо, вместо что и балка вместо овраг, то это уже не русский?
    Сподіваюся "если я" це для прикладу?

По двох слова важко судити. Та ще й без контексту.

Якби Ви говорили що, а замість овраг - байрак, я б сказав що Ви розмовляєте українською.
    Якби Ви говорили шо, і овраг, замість байрак - це б свідчило про те, що Ви намогаєтесь перейти з української на російську і розмовляєте "суржиком."
    Якби Ви говорили что, овраг називали оврагом, а балку - балкою, тоді б Ви, можливо, розмовляли російською.

А Ви говорите шо, замість что , та балка, замість овраг.
    Як бачимо, Ви не володієте в достатній мірі ні українською (байрак називаєте балкою), а ні російською ( овраг називаєте балкою, шо).
    До того ж у вас помітна відсутність бажання до вдосконалення своєї російської. Якби ви хотіли навчитися розмовляти російською, то почали б вже хоча б говорити что (што) замість шо. А це говорить про неминучість вашої подальшої дегрдації як російськофона в умовах агресивного мовного середовища.

Як я зрозумів, лінгвістична наука все ж таки може поки що визнати Вашу мову русскім язиком, але з великою натяжкою - "украінским русскім".

Циник
    Guest

Типово

Цитата Допис від Сухов Переглянути допис
    Правда есть и на английском, украинском, славацком (сертификаты) и даже итальянском... Я уж про китайский молчу))
    Славацкий палиглот

Кроме того, истинный ярусский должен писать не "про китайский" а "о китайском".

Цитата Допис від Harald Переглянути допис
    Я не смотрел на результаты голосования. Я часто перевожу выписки из историй болезней, и в последнее время украинские выписки косяком пошли на украинском языке. Получается, что с плохим знанием украинского языка пациент просто не поймет, что ему написали.
    хороший способ борьбы с кацапами)))

Дописів
    32 194

Типово

Цитата Допис від Заблудившийся Переглянути допис
    ничего он не даёт
    я говорю на русском ибо вынужден..... евреи-с в офесах, маргиналы-с на улицах , и прочая суржевая шушера в сланцах на массивах ....но мечтаю что бы Днепр заговорил на хорошем , качественном украинском языке )))
    Ты снова всё перепутал, Заблудившийся. Этот опрос - не о твоих мечтах, и не о мечтах вообще, а о фактическом положении вещей. И мне удивительно, что многие оказались не в состоянии понять такую простую вещь. Наивное тупое упрямство оказывается сильнее логики и понимания реалий.

Вспомнился знаменитый эксперимент с детьми и с "солёной сладкой" кашей.
    Востаннє редагував тестостерон: 28.08.2012 о 08:14

Дописів
    172

Типово

Любое голосование, в любой теме всегда имеет вид "добро" vs "зло".

Звідки Ви
    Днепр
    Дописів
    24 618

Типово

Примечательно, что часть, голосовавших за то, что Днепропетровск является украиноязычным городом, даже украинского не знают. Ну, это откровенные лжецы, из серии "а баба Яга - против"
    А некоторые просто не голосуют, чтобы не портить и без того нелицеприятную для них статистику. Очень напомнило голосование по родному языку форумчан.
    Ну то такэ...

Звідки Ви
    оттуда (с)
    Дописів
    27 058

Типово

Коллеги, срач можно разводить в теме "русский получил одинаковые права"....
    опрос и тема создана по мотивам общих на языковую тему и спором с одним товарищем, что мову в Дніпропетровськ (Катеринослав) "принесли селюки" які шукали роботу у місті, починаючи з кінця 19-го сторіччя.

ЗЫ. половина, из ответивших на п.1, таки неискренние люди....

Звідки Ви
    Днепропетровск
    Дописів
    26 168

Типово

Цитата Допис від Циник Переглянути допис
    Славацкий палиглот

Кроме того, истинный ярусский должен писать не "про китайский" а "о китайском".

Позор на мои седины.. Надо было вчера больше на грудь принять....
    Страна дуреет, но идёт вперёд!

Дописів
    11 791

Типово

Цитата Допис від Банзай Переглянути допис
    коли я їздив маршрутками - мене завжди тішили оті 3-4 пари переляканих очей.)))))))
    ну да. логично.
    думают - приехал какой-то колхозник. еще стырит чего.

Циник
    Guest

Типово

Цитата Допис від OxІgen Переглянути допис
    опрос и тема создана по мотивам общих на языковую тему и спором с одним товарищем, что мову в Дніпропетровськ (Катеринослав) "принесли селюки" які шукали роботу у місті, починаючи з кінця 19-го сторіччя.

ЗЫ. половина, из ответивших на п.1, таки неискренние люди....
    вопросы некорректны, если любишь провоцировать то уж спрашивай о преобладании языка

Цитата Допис від Сухов Переглянути допис

Позор на мои седины.. Надо было вчера больше на грудь принять....
    та ничё, офицеру простительно, не расстраивайся)

Дописів
    11 791

Типово

а мне вот нравится лично когда молодые тетки на украинском говорят.
    особенно если с сиськами хорошими.
    сразу понятно что можно бюджетненько присунуть
    ну то такое личная статистика

Дописів
    39 400

Типово

Цитата Допис від OxІgen Переглянути допис
    опрос и тема создана по мотивам общих на языковую тему и спором с одним товарищем, что мову в Дніпропетровськ (Катеринослав) "принесли селюки" які шукали роботу у місті, починаючи з кінця 19-го сторіччя
    нє-нє. точно з середини. а то якби свині посеред міста з'явилися?
    Відомий російський літературний критик і публіцист В.Г.Бєлінський, відвідавши у 1846 р. Катеринослав, писав жінці: "...Город чрезвычайно оригинален; улицы прямые, широкие; есть дома порядочные, но больше все мазанки, по улицам бродят свиньи с поросятами, спутанные лошади
    за посиланням трошкии про переселення http://www.virtlibrary.dp.ua/page/vihi/vihi5.htm

Дописів
    39 400

Типово

вопросы некорректны, если любишь провоцировать то уж спрашивай о преобладании языка
    на мою думку, опитування має коректно поставлене питання "мова спілкування, язьік общєнія".
    Дніпропетровськ, у більшості, спілкується російською, хоча при цьому частина населення може, але не хоче спілкуватися українською. україномовний у розмові з російськомовним перейде на останню. якщо і є інші приклади, то це виняток.

Звідки Ви
    Днепропетровск
    Дописів
    26 168

Типово

та ничё, офицеру простительно, не расстраивайся)
    От спасибо.. успокоил)
    Страна дуреет, но идёт вперёд!

Почетный форумчанин Аватар для Ґонта
    Звідки Ви
    Січеслав
    Дописів
    13 189

Типово

Цитата Допис від Спокойный Переглянути допис
    А некоторые просто не голосуют, чтобы не портить и без того нелицеприятную для них статистику. Очень напомнило голосование по родному языку форумчан.
    Я не голосував.
    Якби була проста голосувалка - проголосував би за "українська мова". Бо питання у опитуванні було про мову спілкування.
    Але ж перший допис у темі суперечить опитуванню абсолютно. Бо там трохи інші думки формулюються:

- я считаю, что Дн-ск это город РУССКОЯЗИЧНЫЙ (большинство горожан, я в том числе, моя семья и друзья разговаривают в быту, на работе, ведут переписку и тд и тп на русском язике)
    - я вважаю, що Дн-ськ - місто УКРАЇНОМОВНЕ (більшість городян, я тому числі, моя родина та друзі використовують в побуті, на роботі або в листуванні українську мову)

І тут я не можу коректно відповісти. Бо для моєї відповіді потрібно зліпити у одну фразу виділене нижче:
    - я считаю, что Дн-ск это город РУССКОЯЗИЧНЫЙ (большинство горожан, я в том числе, моя семья и друзья разговаривают в быту, на работе, ведут переписку и тд и тп на русском язике)
    - я вважаю, що Дн-ськ - місто УКРАЇНОМОВНЕ (більшість городян, я тому числі, моя родина та друзі використовують в побуті, на роботі або в листуванні українську мову)
    Нам своє робити

Німецька мова влітку

Звідки Ви
    Днепр
    Дописів
    24 618

Типово

Цитата Допис від Ґонта Переглянути допис
    Я не голосував.
    Якби була проста голосувалка - проголосував би за "українська мова". Бо питання у опитуванні було про мову спілкування.
    Але ж перший допис у темі суперечить опитуванню абсолютно. Бо там трохи інші думки формулюються:

І тут я не можу коректно відповісти. Бо для моєї відповіді потрібно зліпити у одну фразу виділене нижче:
    А я и не Вас вовсе имел в виду.
    Надеюсь понятно, о ком я из проголосовавших за первый пункт из "корпоративной" солидарности?
    А те, кто не голосовал, это те, кто не за украинский, потому что его толком и не знают, а потому что против русского. Или, вернее сказать, за русский в рамках.
    Ну то такэ...

Почетный форумчанин Аватар для Ґонта
    Звідки Ви
    Січеслав
    Дописів
    13 189

Типово

Цитата Допис від Спокойный Переглянути допис
    А я и не Вас вовсе имел в виду.
    Надеюсь понятно, о ком я из проголосовавших за первый пункт из "корпоративной" солидарности?
    А те, кто не голосовал, это те, кто не за украинский, потому что его толком и не знают, а потому что против русского. Или, вернее сказать, за русский в рамках.
    А я і не виправдовувався Я цей пост збирався ще вчора написати, та не дійшли руки. А Ваші слова просто підштовхнули.
    Нам своє робити

Німецька мова влітку

Дописів
    3 708

Типово

Не понимаю - что тут обсуждать аж на семи страницах? Русскоязычным город был ещё при Союзе. В те времена при малейших признаках звучания украинского языка в транспорте оборачивались. Сейчас, слава богу, попустило - мало кто так явно реагирует. Однако заявлять, что город заговорил по-украински мягко говоря - неадекватно.

Дописів
    4 380

Типово

Цитата Допис від Элен Переглянути допис
    Почему это не корректен? Автор хотел узнать про Днепропетровск и создал опрос про Днепропетровск. Если Вам интересна область - создайте опрос про область.
    Область реально отражает ИСТОРИЧЕСКУЮ картину распределения языковых предпочтений в данной местности. А опросы на уровне этого ничего не отражают, просто повод покричать.
    Мне трудно представить придурка, запускающего подобный опрос в том же NY, где на английском однозначно говорит МЕНЬШАЯ часть населения.
    Ку!

Сторінка 7 з 19 ПершаПерша 1234567891011121314151617 ... ОстанняОстання

Bookmarks

Bookmarks

Ваші права у розділі

• Ви НЕ можете створювати нові теми
  • Ви НЕ можете відповідати у темах
  • Ви НЕ можете прикріплювати вкладення
  • Ви не можете редагувати свої повідомлення
  •  
  Головна | Афіша | Новини | Куди піти | Про місто | Фото | Довідник | Оголошення
Контакти : Угода з користивачем : Політика конфіденційності : Додати інформацію
Главная страница сайта  
copyright © gorod.dp.ua.
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.
Про проєкт :: Реклама на сайті