http://litopys.org.ua/berlex/be27.htmг[лаго]лю, мовлю.
Чи повилазило?г[лаго]лъ: мова
г[лаго]ланїє: мовленьє
ЗІ. Слово "языкъ" старослов'янською означає "народ", "етнос".
| Gorod.dp.ua » Міські форуми / Городские форумы |
![]() |
|
http://litopys.org.ua/berlex/be27.htmг[лаго]лю, мовлю.
Чи повилазило?г[лаго]лъ: мова
г[лаго]ланїє: мовленьє
ЗІ. Слово "языкъ" старослов'янською означає "народ", "етнос".
Востаннє редагував buddy: 13.08.2012 о 15:40
Ну я не буду расстреливать, я не прыхыльник Свободы и не фашист...
Может это Вы приехали на чужую землю? Ничего не перепутали?
И статистику приведите, сколько украинцев было убито поляками.
И, повторюсь, по идее украинцы хотели от комуняк освободиться?
Так чего ж не под Москву рванули а стали убивать мирных жителей, получив оружие от фашистов.
И чем в этом случае они от этих фашистов отличаются?
Или опять пруфы искать неохота?
Де я казав, що слово "время" - українське?
умиляет про приехавших... это кто к кому приехал... я например на этой земле родился и живу задолго до того как ко мне приехала нэзалэжна украина![]()
В Одессе русский язык получил статус регионального, когда у нас ?
собственно я хочу смотреть в кино фильмы с русским дубляжем, остальное меня не сильно волнует
Ты аккуратнее...
А то щас придурком из совка обзовет.
Заодно спроси, он сам то знакомился с переводом?
А то я оказывается боюсь этих вежливых и толерантных "днепропетровцев"...
А то первое, что бросилось в глаза, что многие ударения как в русском...
Многие слова в русском есть и с переводом и без перевода...
К примеру
гра(ж)дани(н) — мещанинъ
Мещанин во дворянстве - слышал
А вот громадянина не нашел...
Да и название за себя говорит
Лаврентій ЗИЗАНІЙ
ЛЕКСИС
Си́рЂчъ РечéнїА, ВъкрáтъцЂ събрáн(ъ)ны. И из слове(н)скаго язьíка, на прóсты(й) Рýскій ДіА́ле(к)тъ Истол(ъ)ковáны
Ни о каком "украинском" там и в помине нету...
Кстати там же есть и такое:
Это шо еще за Роуская... (в инете не нашел)«РЂчь Жидовьскаго языка, преложена на Роускую, неразоумно на разоумъ, и въ ıєванг̃лихъ, и въ Ап(с)л̃хъ, и въ Псалтыри, и в ПармиЂ и въ прочихъ книгахъ» (1282 р.).
И кстати на 300 лет постарше будет, чем предложенный словник...
СИНОНЇМА СЛАВЕНОРОССКАА
Это шо за зверь такой? Я так понял так начали украинский называть...
ЗЫ. За ссылки спасибо...
Востаннє редагував gmsalex: 13.08.2012 о 17:36
МЂщанинъ – это житель города (мЂста), т.е. горожанин (укр. міщанин, мешканець міста). По-староболгарски "гражданинъ". "Громадянин" – от слова "громада"
Т.е. перевод с книжного славянского (старославянского, церковнославянского, староболгарского) на живую простонародную речь. Иными словами – это болгаро-украинский (белорусский) словарь конца 16-го века.
А вот еще "Грамматіки славенскія правилноє синтаґма" Мелетия Смотрицкого (1619 г.):
"Словенски переводимъ: Удержи языкъ свой от зла и устнъ своъ же не глати лсти.
Руски истолковуемъ: Гамуй языкъ свой от злого и уста твои нехай не мовятъ зрады"
Востаннє редагував Rusyn: 13.08.2012 о 18:25
Благодарю тебя, добрый человек.
Век живи - век учись... Не знал что в укр есть такое слово...
Не разъясните ли, что такое "Роуская".
А еще, когда впервые появилось определение "украинский" язык.
Я имею ввиду в исторических документах.
А то в 1200 - Роуская
В 16хх - Руская
Позже - СЛАВЕНОРОССКАА
РЂчь Жидовьскаго языка, преложена на Роускую, неразоумно на разоумъ, и въ ıєванг̃лихъ, и въ Ап(с)л̃хъ, и въ Псалтыри, и в ПармиЂ и въ прочихъ книгахъ» (1282 р.).
Эти слова да в вуха Бади бы..."Словенски переводимъ: Удержи языкъ свой от зла и устнъ своъ же не глати лсти.
Руски истолковуемъ: Гамуй языкъ свой от злого и уста твои нехай не мовятъ зрады"
[QUOTE=Шмуль Днепропетровский;18074141] Если ВЫ обратили внимание, то в моем посте слово партия взято в кавычки, вот так - "партия". Здесь несколько человек, в том числе и ВЫ, отчаянно повторяют в разных видах слова одного доктора философии. Вынужден цитировать: "Русские - это не народ в общепринятом смысле слова, а сброд, обнаруживающий ярко выраженные животные черты. Это можно с полным основанием отнести как к гражданскому населению, так и к армии. (Йозеф Геббельс, 1942 год)". Вот Ваш и последний вопрос в полной мере мере подтверждает мои слова.
Якщо Ви почитаєте про всі ці мови, або ж хоча б про італійську (як найбільш яскравий приклад порівняно з латиною), то побачите, що мовний процес взагалі процес не сталий, і за умов існування величезного розриву між статусами людей мова, як комунікатор, змінювалася (чи не змінювалася) на потребу певних верств населення (у панів - одне, у холопів - інше, а у духовників - законсервовані традиції), більш того - з певних політичних та громадських причин могла відбуватися і уніфікація на основі одного з діалектів, а могло бути й навпаки. Тому існування "народної" мови - це природній процес, який не є унікальним лише для української мови, у всіх, як-то кажуть, буває...
Але якою б народна мова у людей, що проживали на нашій території за давніх давен не була - вважати ії суто українською, та ще й робити висновок, що саме українською мовою розмовляли за часів Київської Русі, а сама українська мова - найстародавніша без письменних джерел - неможливо, якщо у людини все в порядку з мисленням і логікою!
Або шукайте письменні підтверждення, або не перекручуйте без доказів. Що то була за народна мова і на яку - українську чи російську була більше схожа - це відкрите питання, причому розглядати його належить ще й в залежності від часу, і від міста розташування. Я можу зробити висновки на основі "Повести временных лет" - зв'язок з російською я бачу, з українською - ні. До речі, приклади письменної італійської народної мови є, хоча церковники й були латинянами...
Востаннє редагував Loona: 13.08.2012 о 18:53
Жизнь - это то, что случается с нами, пока мы строим планы на будущее (Томас Ла Манс)
Женщина - это приглашение к счастью (Шарль Бодлер)
[QUOTE=Igor K;18074407]Маячня ви з кимось мене сплутали, ні під чим подібним я не підписувався.
Тільки буд ласка не подумайте що я перед вами вибачаюсь, подібні вам внаслідок своєї обмеженості та небажання прислуховуватись до думки інших якраз і є отим от фашистами про яких ви весь час голосите.![]()
| Головна | Афіша | Новини | Куди піти | Про місто | Фото | Довідник | Оголошення | |
| Контакти : Угода з користивачем : Політика конфіденційності : Додати інформацію |
copyright © gorod.dp.ua. Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника. Про проєкт :: Реклама на сайті |
|
Bookmarks