Gorod.dp.ua » Міські форуми / Городские форумы
Сторінка 2 з 5 ПершаПерша 12345 ОстанняОстання
Всього знайдено 94, показано з 21 по 40.

Тема: Нова шпаринка в ЄС

Дописів
    1 668

Типово

Цитата Допис від carrotik Переглянути допис
    ... а о каком законе идет речь ... Ustawa o repatriacji ..?
    Интересной частью нового закона для восстановления гражданства людям, которые потеряли гражданство Польшы.

Należy zauważyć, że nowa ustawa wprowadza nieznany wcześniej sposób nabycia obywatelstwa polskiego, poprzez jego przywrócenie. Ten sposób nabycia obywatelstwa polskiego ma przede wszystkim umożliwić nabywanie obywatelstwa osobom, które utraciły je z przyczyn politycznych, a obecnie chciałyby do niego powrócić. Nowa ustawa przewiduje, że przywraca się obywatelstwo polskie cudzoziemcom, którzy utracili je przed dniem 1 stycznia 1999 r. na podstawie wymienionych w ustawie, wcześniej obowiązujących przepisów. Nowa ustawa określa także szczegółowo przypadki, wynikające głównie z uwarunkowań historycznych, których zaistnienie uniemożliwia przywrócenie cudzoziemcom obywatelstwa polskiego. Nie przywraca się obywatelstwa polskiego cudzoziemcowi, który dobrowolnie w okresie od 1 września 1939 r. do 8 maja 1945 r. wstąpił do służby w wojskach Państw Osi lub ich sojuszników lub przyjął urząd publiczny w służbie tych państw. Ponadto, nie przywraca się obywatelstwa polskiego cudzoziemcowi, który działał na szkodę Polski, a zwłaszcza jej niepodległości i suwerenności lub uczestniczył w łamaniu praw człowieka. Dodatkowo, przywrócenie obywatelstwa nie jest możliwe także w przypadku, kiedy stanowi to zagrożenie dla obronności lub bezpieczeństwa państwa albo ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego.
    http://biznes.onet.pl/nowa-ustawa-o-...ze-blogi-detal
    Востаннє редагував <Polska>: 16.08.2012 о 11:36

Звідки Ви
    Дніпро
    Дописів
    62 769

Типово

Цитата Допис від <Polska> Переглянути допис
    Интересной частью нового закона для восстановления гражданства людям, которые потеряли свое гражданство.
    .. ага .. все-таки ustawa o obywatelstwie polskim ... но там есть и такая часть

Zgodnie z nową ustawą, obywatel polski może zatem jednocześnie posiadać obywatelstwa innych państw, jednak w zakresie praw i obowiązków obywatela bezwzględny priorytet został przyznany tylko obywatelstwu polskiemu.

... т.е. чужой пачпорт у вас может быть, но в области прав и обязанностей ваше второе гражданство идет лесом, приоритет только у польского гражданства ...
    Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec

Дописів
    1 668

Типово

.. ага .. все-таки ustawa o obywatelstwie polskim ... но там есть и такая часть

Zgodnie z nową ustawą, obywatel polski może zatem jednocześnie posiadać obywatelstwa innych państw, jednak w zakresie praw i obowiązków obywatela bezwzględny priorytet został przyznany tylko obywatelstwu polskiemu.

... т.е. чужой пачпорт у вас может быть, но в области прав и обязанностей ваше второе гражданство идет лесом, приоритет только у польского гражданства ...
    Новый Закон восстанавливает гражданстве Польшы для жителей Западной Белоруссии, жителей Западной Украины , жителей Литвы (Вильнюсского региона) и для евреев из Израиля.

Звідки Ви
    Дніпро
    Дописів
    62 769

Типово

Новый Закон восстанавливает гражданстве Польшы для жителей Западной Белоруссии, жителей Западной Украины , жителей Литвы (Вильнюсского региона) и для евреев из Израиля.
    ..это да ... для евреев с Израиля в Варшаве уже специальные дома проектируют, 152 см шириной ..

Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec

Дописів
    1 668

Типово

... а о каком законе идет речь ... Ustawa o repatriacji ..?
    INFORMACJA

w sprawie przywrócenia obywatelstwa polskiego

Z dniem 15 maja 2012 r. wchodzą w życie przepisy nowej ustawy z dnia 02.04.2009 r. o obywatelstwie polskim (DZ. U. z 2012r., poz. 161), dotyczące przywrócenia obywatelstwa polskiego.

Wniosek o przywrócenie obywatelstwa polskiego, może złożyć cudzoziemiec, który spełnia warunki przewidziane nową ustawą o obywatelstwie polskim, w szczególności:

*
    1. w przeszłości posiadał obywatelstwo polskie oraz
    *
    2. utracił je przed dniem 1 stycznia 1999 r. na podstawie wymienionych w ustawie przepisów.

Wnioskodawca zamieszkały za granicą, składa wniosek na formularzu, za pośrednictwem konsula właściwego dla miejsca zamieszkania, do ministra właściwego do spraw wewnętrznych. Minister przywraca obywatelstwo polskie w drodze decyzji.

We wniosku podaje się:

1.
    dane cudzoziemca,
    2.
    adres zamieszkania,
    3.
    oświadczenie o posiadaniu w przeszłości obywatelstwa polskiego oraz informacje o okolicznościach jego utraty,
    4.
    adres ostatniego miejsca zamieszkania na terytorium RP przed utratą obywatelstwa polskiego,
    5.
    życiorys.

Wymagane załączniki do wniosku:

1.
    dokumenty potwierdzające tożsamość i obywatelstwo,
    2.
    dokumenty potwierdzające zmianę imienia i nazwiska, jeżeli takie nastąpiły,
    3.
    posiadane dokumenty potwierdzające utratę obywatelstwa polskiego,
    4.
    fotografię osoby objętej wnioskiem,
    5.
    wskazanie pełnomocnika do doręczeń w Polsce (osobę uprawnioną do odbioru korespondencji).

Nie przywraca się obywatelstwa polskiego cudzoziemcowi:

1.
    który w okresie od 01.09.1939 r. do 08.05.1945 r. dobrowolnie wstąpił do służby w wojskach Państw Osi lub ich sojuszników,
    2.
    który przyjął w tym okresie urząd publiczny w służbie tych państw,
    3.
    który działał na szkodę Polski, a zwłaszcza jej niepodległości i suwerenności lub uczestniczył w łamaniu praw człowieka,
    4.
    jeżeli stanowi to zagrożenie dla obronności lub bezpieczeństwa państwa albo ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego.

Pozostałe przepisy nowej ustawy o obywatelstwie polskim (poza wyżej wymienionymi i art. 65, które wchodzą w życie 15.05.2012), wchodzą w życie z dniem 15.08.2012.
    http://www.lwowkg.polemb.net/?document=418

Дописів
    3 661

Типово

ссылку на законодательный акт, плиз.
    одним из главных признаков счастья и гармонии является полное отсутствие потребности кому-то что-то доказывать

Почетный форумчанин Аватар для Банзай
    Звідки Ви
    Січеслав
    Дописів
    39 002

Типово

Цитата Допис від vict Переглянути допис
    главное когда им сцуко говоришь про федерализацию, чтоб законсервировали свой свидомый заповедник... так вопли и визги... нэнька неделима, схид и захид разом... но зато когда лазейка появляется когти рвануть, так тут они первые... тьфу, шерсть (с)
    шо ж, ви, яруські, майже поголовно такі тупі? ви читати вмієте? чи нє ізучалі?

Звідки Ви
    Січеслав
    Дописів
    39 002

Типово

Цитата Допис від тестостерон Переглянути допис
    Так а гражданства Украинского не могут лишить ?
    мені ще раз написати, що народ спокійно собі живе з двома паспортами і ще більш спокійно, в будь-який момент може гайнути з рюкзаками чи на лижі в гори, або на рафтинг пофіг куди. ляпота! уяви, приїхав кудись, взяв тачку напрокат і скільки там тії Європи! і ще одне, бухло з дютіка допоможе не зле заробити в Скандинавії.

Дописів
    1 029

Типово

Дело явно идет к восстановлению границ 39 года и оккупации Польшей ЗУ, да и хрен с ней, все равно этот быдлоэтнозаповедник никому не интересен.

Дописів
    1 668

Типово

Цитата Допис від Важный хомячек Переглянути допис
    Дело явно идет к восстановлению границ 39 года и оккупации Польшей ЗУ, да и хрен с ней, все равно этот быдлоэтнозаповедник никому не интересен.
    ЗУ будет в НАТО и в ЕС.

Звідки Ви
    Днепр
    Дописів
    24 618

Типово

ЗУ будет в НАТО и в ЕС.
    Не боитесь, что снова придется акції «пацифікації» проводить?
    Ну то такэ...

Звідки Ви
    Dnepropetrovsk
    Дописів
    43 534

Типово

Цитата Допис від Банзай Переглянути допис
    в мене є декілька знайомих, що спокійнісінько живуть з двома паспортами ЄСівським та нашим.
    головне (!) там його отримати легально.
    я трохи задовбався отримувати візи, щоб просто з'їздити відпочити з сім'єю. (
    Хм, а я когда узнавал в российском консульстве про росгражданство, мне сказали, что без проблем мне его выдадут, но я должен буду в течение месяца предоставить им справку или чо там ещё о том, что сдал укропаспорт.
    Мнение толпы - это всего лишь умело растиражированное мнение ведущей Единицы.
    Об управленческом учете человечьим языком

Дописів
    3 661

Типово

Цитата Допис від RedFox Переглянути допис
    Хм, а я когда узнавал в российском консульстве про росгражданство, мне сказали, что без проблем мне его выдадут, но я должен буду в течение месяца предоставить им справку или чо там ещё о том, что сдал укропаспорт.
    вы сдаете укрпаспорт, НО не лишаетесь украинского гражданства!
    для лишения гражданства надо писать специальное заявление (вроде как на самого президента) и потом специальным указом вас лишают укр гражданства.
    если эту заяву не писать, то через время вы обращаетесь в авир и просите выдать вам паспорт гражданина украины (типа ностальгия, хочу на родину) и вам его выдают в течении 3-30дней.
    что при этом с гражданством россии - не знаю! а вот израиль свое гражданство не аннулирует, т.е по факту у человека получается двойное гражданство
    одним из главных признаков счастья и гармонии является полное отсутствие потребности кому-то что-то доказывать

Дописів
    1 668

Типово

Цитата Допис від Спокойный Переглянути допис
    Не боитесь, что снова придется акції «пацифікації» проводить?
    Почему? В Польше до II мировой войны был диктатуры в настоящее время в Польше является демократия. В настоящее время такие методы не применимы.

Дописів
    1 029

Типово

ЗУ будет в НАТО и в ЕС.
    Да и хрен с ними, берите на здоровье и наслаждайтесь маршами ССовцев и бандеровцев по Варшаве )

Звідки Ви
    Пересеченная распи*дяйством местность
    Дописів
    21 990

Типово

В Польщу не хочу, а ось хатинку десь у карпатах або в прикарпатті я б хотів мати.. Повітря, вода, природа.. Взагалі треба їхати з цих дніпропетровськодзержинськокриворізких країв якомога швидше, для життя треба шукати щось більш екологічне.

Ось ще трохи підзароблю грошенят! )))
    Сегодня международный день мудака. Господи, это ж сколько людей надо поздравить с праздником!

Дописів
    1 029

Типово

Почему? В Польше до II мировой войны был диктатуры в настоящее время в Польше является демократия. В настоящее время такие методы не применимы.
    А мы демократичненько так проголосуем за то что б применить меры и на основе демократического выбора таки пасифицируем )))

Звідки Ви
    Січеслав
    Дописів
    39 002

Типово

Цитата Допис від RedFox Переглянути допис
    можливо й таке. але ж довідки про здачу закордонного паспорту з тебе не вимагали? а за бугор ти їздиш саме по ньому. )

Звідки Ви
    Пересеченная распи*дяйством местность
    Дописів
    21 990

Типово

Крім того законодавство дозволяє мати декілька закордонних паспортів. У мене наприклад два українські закордонні паспорти. Обидва дійсні.
    Сегодня международный день мудака. Господи, это ж сколько людей надо поздравить с праздником!

Звідки Ви
    Еarth
    Дописів
    24 869

Типово

Цитата Допис від Банзай Переглянути допис
    шо ж, ви, яруські, майже поголовно такі тупі? ви читати вмієте? чи нє ізучалі?
    паплыло гавно по трубам

Сторінка 2 з 5 ПершаПерша 12345 ОстанняОстання

Bookmarks

Bookmarks

Ваші права у розділі

• Ви НЕ можете створювати нові теми
  • Ви НЕ можете відповідати у темах
  • Ви НЕ можете прикріплювати вкладення
  • Ви не можете редагувати свої повідомлення
  •  
  Головна | Афіша | Новини | Куди піти | Про місто | Фото | Довідник | Оголошення
Контакти : Угода з користивачем : Політика конфіденційності : Додати інформацію
Главная страница сайта  
copyright © gorod.dp.ua.
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.
Про проєкт :: Реклама на сайті