Відверто кажучи, мені важко щось сказати щодо хабарів в університетській сфері, бо сама я не давала жодного хабаря ані під час вступу, ані під час навчання та випуску. І знаю інших людей, які так само не давали жодного хабаря, хоча й зазнали багатьох труднощів під час навчання, щоб подолати місцеві маразми місцевих "діячів" сфери освіти (прикладів не наводитиму - бо буде офтоп). Знала й таких, хто дуже переживав за своїх родичів-абітурієнтів, бо сам вже скінчив той ВУЗ, та знав, що родич не "потягне" всіх вимог, без попередньої спеціальної підготовки У РОБІТНИКІВ УНІВЕРСИТЕТУ (начебто це й не хабар... але якщо не сплатити "за підготовку" та готуватися самому - не вийде нічого!). Такі скарги я чула десь 4-5-6 років тому.
Десь років 7-8 тому знала, що Кучмою особисто було обіцяно підтримку деяким науковим групам ДНУ, та ніхто не отримав ту підтримку - мабуть, обіцянку забуто Кучмою вже хвилин за 15 після спілкування за науковцями!
Впродовж десь 13 років знаю, що, як хочеш чогось досягти у науці - потрібно шукати ао чиєїсь підтримки, або інвестувати в це хоча б щось самостійно, бо "державні фонди" зазвичай пусті, й звідти практично нічого неможливо отримати.
А ціни зростають... Ви чуєте, ціни за послуги КРІЗЬ зростають, незалежно від якості тих послуг, то як хтось може думати, що цей процес не торкнеться сфери хабарів в учбових закладах? А щодо нерухомості (гуртожитки, "місцева влада" комендантів під час розселення та т.і. - хіба це когось дивує зараз, коли цінність будь-якої "площі" (нерухомості... приміщення, де можна мешкати або щось утримувати) зростає катастрофічно?
І це все було далеко за часів правління Ющенка. Як би я не була налаштована проти його влади та проти його прихільників, але ж не треба валити все докупи, це загальні тенденції... І я не знаю, чи гірша вина ющенка, що він не може їх зламати, або все ж таки винного "у консерваторії" (с) пошукати?
![]()
Тож, не треба істерик.
Bookmarks