Цитата Допис від Evgen
Кстати, тема очень интересная. Насчет Петровского - это действительно позор нашей истории. Но вот только жаль, Днепропетровск - действительно хорошее и удачное название, в отличие, скажем, как был Куйбышев ( ныне Самара, Россия ) или Ворошиловград ( ныне Луганск, Украина ). И уже в наше время Днепропетровск - это своего рода марка, бренд, и не только в Украине. Вот и парадокс. Предлагаю в таком случае считать Днепропетровск названным не в честь Петровского,а в честь святого Петра. Кто за?
Не бачу нічого вдалого у назві Дніпропетровськ. Хоча б з причини надміру приголосних - Дпрптр. Звучить, якщо відійти від звички, жахливо. Жоден іноземець це слово не може вимовити, хоч не у тому справа. І це таке ж штучне словоутворення як Катеринослав чи Січеслав. Я однозначно за Кодак - це повернення у глибоку історію.
Почати вважати що місто назване на честь святого Петра - так є ж історія, яка це спростовує. Це схоже на намагання прищепити у Дніпропетровську культ святої Катерини, мовляв, Катерина була святою покровителькою Катерини Другої. По перше це розраховане на імперьськосхиблених, а по друге свята Катерина жодного відношення до Другої не має. Катю звали Софією і твердження що при коронації вона була перехрещена на Катерину - дурість. Бо православна церква визнавала і визнає хрещення протестантських церков і за церковними канонами перехрещення неможливе. Катерина це тронне ім'я Софії-Амалії, своєрідний псевдонім а не хрещене ім'я.

Виправлення - дякую Нікі. Її дійсно звали Софія-Фредерика-Августа. Я помилився.