Є в математиці таке поняття - аксіома.
Це те таке ствердження, що приймається як належне, без доведення. Бо його не можна ні довести, ні спростувати. Ну, наприклад - аксіома належності точок прямій: які б не були площина та пряма в цій площині, існують точки в цій площині, які належать цій прямій, і які їй не належать. Очевидно? Так. Треба щось доводити? І не треба, і неможливо... І саме на таких базових аксіомах побудована вся геометрія Погорєло.. , вибачте, Евкліда, яку й вивчають діти в школі (можливо, що й за підручником Погорєлова). Всі перші та найпростіші теореми доводяться, спираючись на аксіоми. Подальші теореми - на аксіоми та вже доведені теореми. І так будується світ - Евклідів простір. З яким, власне, ми й знайомі з дитинства.
Але з'являється людина, яка одну з аксіом ставить під сумнів: через дану точку, що не належить даній прямій в їх спільній площині можна провести пряму, що не перетинає дану пряму, і при чому тільки одну. Ні довести, ні спростувати це твердження ніхто не зміг, бо це ж аксіома. Та й навіщо доводити - це ж ОЧЕВИДНО! Але в математиці не існує поняття "очевидно" - зір, як і всі інші почуття, дуже частенько помиляється. Тому Лобачевський не став ні доводити, ні спростовувати. А просто взяв і висунув свою аксіому замість даної - через дану точку, що не належить даній прямій в їх спільній площині можна провести більш ніж одну пряму, що не перетинає дану пряму. Ну, раз так, то має помінятись принципово геометричний світ. І дійсно - геометрія Лобачевського "дещо" відрізняється від геометрії Евкліда. Але між ними немає протирічь - фактично Лобачевський розширив світ Евкліда. Так би мовити, геометрія Евкліда є особовим випадком геометрії Лобачевського. Це фактично геометрія Лобачевського для простору, що обмежений невеликими розмірами - наприклад, розмірами нашої Землі. А для більш великих відстаней Евклід вже не допоможе.
Взагалі, цілком логічно - якщо міняємо базові, фундаментальні поняття, то міняється й світ, який на них побудовано. То що ж виходить - маємо два окремі світи? Сьогодні хочу - живу в Евклідовому, завтра захочу - переселюсь до світу Лобачевського? Трохи не так - повторюсь, що світ Евкліда існує в світові Лобачевського як один з варіантів. І, звісно, Лобачевський знає про Евкліда, а Евклід про це навіть і не здогадується. Але від того, що Евклід не знає і не вірить в існування світу Лобачевського, останньому не холодно й не жарко - він просто є.
До чого це я веду?
Думаю, в нашому житті є безліч понять, які не можна ні спростувати, ні довести. І в залежності від того, які з них ми сприймаємо на віру, будується або змінюється наш світ.
Одна з таких аксіом - про існування Бога. Його існування не можна ані довести, ані спростувати. Можна лиш взяти як наріжний камінь свого світосприйняття один з варіантів. І отримаємо два світи, які живуть за "дещо" різними законами. І один з них є особовим випадком іншого. Бо інший світ трохи ширший. І між цими світами також немає протирічь - світ з Богом є розширенням безбожного світу. Так би мовити, світ без Бога це світ, який побудовано для невеликих просторів (наша Земля) та коротких проміжків часу (людське життя). А для більш великих просторів та часу це вже не діє. І світ, в якому Бог існує, звісно, знає про безбожників. А від того, що безбожники не здогадуються або не вірять в нього - Богу не холодно й не жарко. Він просто є.
Думаєте, я довів його існування? Помиляєтесь. Я просто пропоную обрати одну з базових аксіом та побудувати свій світ, в якому вам більше подобається жити...
Bookmarks