Сєвкіна вчителька розказала їм, як колись біля школи був прекрасний сад, а тепер там парковка. В школі було 35 вчителів і тільки вона з іншою вчителькою вийшли на протест проти забудови — їх двох виявилось замало для зміни рішення і сад забудували асфальтом.
Тож, діти зібрали підписи по класам по засадженню футбольного поля деревами, підрахували загальні дані — 323 «проти» і 8 «за».
Зробили плакати «Save our field» (особливо улюблена Сєвкіна тема, навіть не пішов бігати, малював найбільший плакат «щоб до СЕО дійшло»)
Зробили відеозвернення до СЕО
Написали есе з «тисячами доводів», чому школі потрібне поле
(Есе для Сєви схоже на катування, проте він дуже любить оце «по-перше, по-друге, по-сто сорок п’яте… ОТЖЕ!» Заради поля Сєва залюбки писав цього разу есе і я ввечері переслухала майже тисячу доводів до ОТЖЕ):
На полі діти грають не тільки в футбол, а й в крікет, нетбол, доджбол, регбі… Це спорт і розвиток дітей, а це перемоги й медалі для школи!
А дівчата з шкільної команди нетбола, взагалі «кожного тижня!» привозять медалі з чемпіонату. А це рейтинг школи! Якщо вони не будуть там тренуватися, рейтинг школи впаде. І в такому разі СЕО навіть можуть звільнити (йому це треба? Він до цього був хороший).
А ще клуби і групи продовженого дня — це ж місце, де вони проводять всі заняття!
А ще ці дерева будуть рости 50 років і їх потім знову зрубають на книги.
Що гроші для школи можна заробити іншим шляхом, наприклад, чемпіонатами з платним входом.
Короче, доводів Сєва озвучив мені майже «тисячі тисяч».
Дівчата зі шкільної спортивної команди сіли на полі в мовчазний протест.
Інша група розмалювала обличчя та сканувала лозунги біля поля (ще одна улюблена Сєвкіна тема).
І як каже Сєва, хтось навіть кинув каміння в трактор (або йому так здалося, бо бачив як хтось замахувався), але вчителі всіх заспокоїли, пояснюючи, що мирне протестування може перерости в хуліганство і тоді наслідки можуть бути інші вже для протестувальників.
Щодо організації «сценарію», то все було цілком реально — від огорожі поля, пари робітників, привезених саджанців дерев та … трактора.
Мирний протест ввечері закінчився виступом директорки, яка повідомила, що поки рішення СЕО не змінилось. Але він згоден засадити лише пів поля, на що діти категорично не погодились і обіцяли протестувати з понеділка знову.
Виходячи з коментарів в батьківському чаті, всі діти глибоко прониклися протестом і віра в їх власні сили неймовірно зросла!
Сєвка ж, коли почув, як я дивлюсь вчора відео СЕО з щотижневого шкільного звіту, кричав: «Виключи його, я чути його голос не можу! Розказує нам про win-win (це корисна навичка взаємодіяти в стилі виграв-виграв), а це зовсім не win-win! І, взагалі, може він вже збіг кудись з країни як Янукович!»
Вважаю, що зроблена колосальна робота школи, вчителів в формуванні свідомості дітей, соціалізації, світогляду, приоритизації і в підтриманні віри у власні сили дітей.
Ну, і написання есе, звісно, теж.
Гарний #досвід_Британія
Я б взяла.»
Bookmarks