Про щастя і філософію.
Друзі, ходімо до клубу Прометей: http://forum.gorod.dp.ua/showthread.php?t=402724, – де ми станете або щасливими, або – багатими, або – філософами!
Коли щиро, то я вагався, але не довго, - і вибрав бути філософом, - а чому?
По-перше, само по собі мислення, - вже щастя жити: соgito ergo sum, - мислю, отже існую (Рене Декарт).
По-друге: саме ЩО ти, як мислитель (філософ) мислиш, цим ти, врешті-решт, і стаєш; хто мислить щастя, той стане щасливим, хто мислить багатство, той стане багатим; а інший най мислить те, що йому до вподоби, і теж отримає насолоду.
В Радянськи часи, теж розповсюджено було схожий принцип: хто на кому (продукція, сировина, знаряддя, товари) працює, ТЕ він і МАЄ. Тоді була суто матеріальна, атеїстична ситуація, а зараз ми маємо духовну і світоглядну ситуацію, що надає нам, нинішним мислителям, безперечних переваг.
І головне: ставши філософом, тоді ми станемо не просто мислителями, а також і багатими, і щасливими, і опануємо безліч речей, що ми полюбляємо, а вони теж полюблять нас.
Коли мета нашого клубу, - щастя, то ми поділимо життя на кілька рівнів і станемо мислити їх по черзі, вишукуючи лад, баланс і гармонію, - то разом, це і буде щастя. Без філософії у цій справі нам не обійтись:
- Здоров’я, врода, тіло.
- Розум, таланти, здібності, вміння мислити.
- Робота, діяльність: знання, вміння, навички.
- Фінансові активи і капітали.
- Матеріальні ресурси.
- Дружні, любовні, ділові відносини, зв’язки, знайомства.
- Сім’я, діти.
- Статеві інтимні питання.
- Характер, воля.
- Почуття, емоції.
- Світогляд.
Якщо наша мета, - це Сімейний капітал (останнім часом, я називаю його Сімейними надбаннями, натякуючи, що СН - далеко не лише фінанси), то маємо певний і доволі широкий список кроків, котрий з них ми теж будемо мислити у парадигмі фінансового гомеостазу і гомеостазу душі. І тут знову, перше місто посідає філософія:
- Пенсійний капітал для особистої пенсії.
- Заробити гроші для інвестування у майбутню пенсію.
- Захист здоров’я, майна, грошей.
- Знайомства задля дружби, любові, спілкування.
- Відпочинок для відновлення сил і енергій.
- Удосконалення власного характеру.
- Політичні і громадські свободи і права.
- Догляд за собою у сенсі душі, свідомості, фізичного тіла.
- Рідна мова, культура, історія.
- Мислення.
- Зарубіжні мови, культура, історія.
- Доброчинність і волонтерства.
- Освітнє забезпечення інших кроків.
Bookmarks