Це питання трохи підіймалось в різних темах, і я не знаю в яку з тем доцільніше було б давати відповідь.
Тому сподіваюсь, що модератори мені пробачать за те, що виніс це новою темою. Тим паче, що є більше шансів, що відповідь не загубиться...
Так от:
1. За програмою МінОсвіти в українських школах російська мова ВИВЧАЄТЬСЯ. Хоча й має статус "іноземної" (що таке статус іноземної - див. нижче).
2. Якщо школа має статус "Школи з поглибленим вивченням будь-якого предмету", то для цього предмету, звісно, потрібно більше годин. І беруться вони на розсуд школи за рахунок скорочення навантаження по будь-якому іншому предмету. Це може бути не обов'язково російська.
Тобто якщо ви віддаєте дитину до школи з поглибленим вивченням математики, то просто поцікавтесь, за рахунок якого (яких) предметів це буде. Якщо дещо скоротили той предмет, який ваша дитина хотіла б вивчати - йдіть в сусідню школу. Зараз це не проблема.
3. Під факультативним вивченням предмета мається на увазі вивчення предмета окремими бажаючими учнями поза основним шкільним розкладом. Програма факультативного вивчення, в основному, складається вчителем. Також по закінченню не є обов'язковим проведення підсумкових контрольних.
Але (я повторюсь) з російської мови МінОсвіти рекомендує певну програму і певні підсумкові контрольні диктанти. Про яке ж тоді факультативне вивчення може йти мова?
Bonus. Що таке "іноземна мова".
Одна з основних ознак іноземної мови в сучасній українській школі - система підсумків і заліків. З кожної теми у кожного учня повинно бути 4 підсумкових оцінки: читання, письмо, аудіювання, говоріння. І вже з цих оцінок виводиться оцінка за всю тему. Власне така система оцінювання зараз і існує при вивченні російської мови. Інших нововведень в порівнянні з тим, як вчили її раніше, - немає.
Тому прохання більше не спекулювати темою "другосортного викладання російської" в школі, а тим паче - її "факультативністю".
Викладають на достатньому рівні. Аби ж тільки вчили старанно.
Bookmarks