Gorod.dp.ua » Міські форуми / Городские форумы
Сторінка 34 з 283 ПершаПерша ... 24252627282930313233343536373839404142434484134 ... ОстанняОстання
Всього знайдено 5647, показано з 661 по 680.

Тема: Флудилка-болталка (том 3)

Дописів
    11 844

Типово

Вчера и сегодня тутошние разговоры похожи на "Бий свій свого, щоб чужі боялися"

Піду краще борщику наварю....

Дописів
    10 650

Типово

Ірчик...да где хоть раз я вас причислила к бандеровцам? Вы о чем?Molka....че мне запомнить? да откройте хоть один учебник русс языка! Капец девочки, почему так? да о какой же тогда целостности и за какую страну вы хотите воевать? если вы меня удавить готовы за "на Украине"...Тему закрываю, спорить не хочу, но терпимость, толерантность, милосердие и расссудительность ..это не о вас(((

-Боже, дай мне сил, терпения. и на всякий случай 1 млн долларов

Звідки Ви
    Левый берег
    Дописів
    7 984

Типово

Цитата Допис від Molka Переглянути допис
    про Шевченко - не надо, у него по всякому было, можно до бесконечности цитатами бросаться, пример:
    ну почему это не надо? раз "у него по всякому было", то почему сейчас такой непонятный и глупый спор? ИМХО не с тем боремся

Nataly_Lepet
    Guest

Типово

Цитата Допис від Agr@ell Переглянути допис
    Вчера и сегодня тутошние разговоры похожи на "Бий свій свого, щоб чужі боялися"

Піду краще борщику наварю....
    Я вчера крысой похвасталась, чсв почесала и можно валить.

Звідки Ви
    лівий третій
    Дописів
    24 209

Типово

Онаа, извиняюсь, что задела. Просто мне режет слух, особенно когда слышу такое в рос. новостях.

Звідки Ви
    Тополь
    Дописів
    438

Типово

Цитата Допис від Мама Катя Переглянути допис
    Ох не к добру это...

Дописів
    10 650

Типово

Да мне по барабану теперь В или На украину, только народ, котрый с говном смешать готов кто нет тот пердлог употребил по их мнению и завоевывать не нужно. Мы сами себя изживем. Сами себя жрут только ...да ладно, вам же пофиг на мнение все остальных...пошла и я борщик варить в поддержку Agr@ell ))))

Звідки Ви
    Дніпроград
    Дописів
    18 498

Типово

Цитата Допис від Таня_Охотник Переглянути допис
    треба тоді й на Шевченка ображатись...

...
    Дозволите, якщо процитую, а не своїми словами? Бо довго писати, руки зайняті.

Spoiler Spoiler: Про Шевченка і "на" або "в" 
    Сьогодні серед наших співвітчизників точиться неформальна дискусія щодо того, як правильно слід казати: "в Україні" чи "на Україні"Ось як висловлюється щодо даної синтаксичної побудови відомий український філолог професор Олександр Пономарів:
    Ще за радянських часів багато хто цікавився, чому чуємо й читаємо в Росії, у Франції, в Англії, у Вірменії, але на Україні. Після того, як наша Батьківщина відновила свою незалежність, в офіційному вжитку запанувала форма в Україні. Проте окремі громадяни її не сприймають і вишукують різні підстави, аби повернутися до старого — на Україні.

Треба сказати, що в народній творчості і в красному письменстві вживані обидві форми: на Україні і в Україні. Напр., у Т. Шевченка: «Серед степу широкого на Вкраїні милій», і «В Україну ідіть, діти, В нашу Україну». Якому ж варіантові слід віддати перевагу? Свого часу це питання глибоко дослідив великий знавець української мови Іван Огієнко. Ось що писав він у статті з промовистою назвою «В Україні, а не на Україні»:

«Коли говоримо про докладно окреслену територію, як закінчене ціле, або про самостійну державу, тоді завжди вживаємо прийменник в чи у (а не на): в Австрії, в Америці, в Румунії, у Франції, в Польщі, в Росії і т. ін. Що ж до прийменника на з місцевим відмінком, то його вживаємо при географічних назвах на питання «де» тільки тоді, коли територія, що про неї йдеться, не окреслена докладно, не самостійне ціле, тільки складова частина якоїсь держави: на Поділлі, на Полтавщині, на Київщині, на Волині, на Буковині… До непродуманих традиційних форм належить і вислів на Україні, що має в нас прецікаву історію… Цілі віки ми чули то na Ukrainie (від поляків. — О. П.), то «на Украине», а тому й защепили собі це «на Україні» як своє власне, зовсім забувши про його історичне походження й не відчуваючи, що це власне «на» — болюча й зневажлива ознака нашого колишнього поневолення… Стара наша Русь чи Малоросія складалася з кількох частин: Галичина, Волинь, Поділля, Україна (головно Київщина). Хто слова «Русь» чи «Малоросія» вживав на означення цілого народу, для того Україна була тільки частиною; це, скажемо, завжди бачимо в XVII—XVIII віках, наприклад, в універсалах Богдана Великого або в літопису Величка й ін. Україна мислилась тоді частиною цілого народу, Руси, а тому вислів на Україні був нормальний…

Але вже за старих часів дехто розумів Україну значно ширше, а тому й писав в Україні… Шевченко у своїх творах звичайно мислив Україну як назву для всього нашого народу, а тому й уживав на питання де місцевого відмінка з прийменником в: У нас в Україні старий Котляревський отак щебетав. Було колись в Україні лихо танцювало. На весь світ почули, що діялось в Україні. Виріжуть гайдамаки ворогів в Україні. Сю ніч будуть в Україні родитись близнята. Мені однаково, чи буду я жить в Україні чи ні; також на питання куди: В Україну ідіть, діти, в нашу Україну. Сини мої, летіть в Україну. Линуть в свою Україну тощо… Але звичайний традиційний погляд, що Україна — то частина другої держави, несвідомо захоплював і Шевченка, чому й він нерідко писав на Україні, на Україну… Мусимо змінити стару граматичну форму й уживати тільки в Україні, в Україну, викинувши остаточно з нашого вжитку граматичну ознаку нашого колишнього поневолення» (Рідна мова. 1935. Ч. 2. С. 67—72).

Отже, основною (а в офіційному мовленні єдиною) формою є в Україні. Проте не варто виправляти фольклорних та літературних творів, де з історичних причин уживаний вислів на Україні.

ОТ ще хороша і давня стаття: http://blog.liga.net/user/leusenko/article/7694.aspx

Звідки Ви
    ж/м Парус
    Дописів
    21 896

Типово

Цитата Допис від Таня_Охотник Переглянути допис
    а как быть с Кубой?)) В Кубу? или на Кубу?))
    Мальта еще, Мадагаскар

Но с другой стороны - Япония и Великобритания (в смысле - это острова).

А ругаться да, это сейчас очень вовремя... Собственно, ввод российских войск в Украину - это провокация для украинских националистов. Я имею в виду местный аналог российских ура-патриотов. "Украина - для украинцев!" Реваншисты такое любят. "Размахнись рука, раззудись плечо" (с)

от "защиты пупутина" очень можем мы пострадать, граждане страны, кто говорит и думает на русском. Опять же надежда только на руководство страны, которое должно выдержать и не удариться в правый крен (впрочем, как и в левый)

Дописів
    12 832

Типово

В России создан сайт, на котором предлагают собирать высказывания "предателей Родины" (людей, которые осуждают действия Путина)
    http://predatel.net/
    Я не буду проще. И не надо ко мне тянуться!

Дописів
    7 033

Типово

Цитата Допис від Онаа Переглянути допис
    Литературная норма современного русского языка: на Украине, с Украины. В укр в 1993 г приняли- что правильно в Укр. Но это к русскому языку, нормы которого разрабатывает не Украина слабо относится. Девочки.....вы действительно считаете, что я специально решила оскорбить присутсвующих?? Вот для меня это уже как бы нацизм....
    А я говорю НА Украине. и ничего в этом ТАКОГО не вижу.

Звідки Ви
    Дніпроград
    Дописів
    18 498

Типово

Цитата Допис від Ekat Переглянути допис
    А я говорю НА Украине. и ничего в этом ТАКОГО не вижу.
    Я там вище говорила вже, що знаю людей, які говорять оте вище згадане погане слово і теж НІЧОГО ТАКОГО в цьому не бачать

А ще - знаю людей, яким все одно чи прапор України синім догори, чи донизу))

А ще - знаю людей, які нічого ТАКОГО у власному невігластві не бачать.

Звідки Ви
    пр.Кирова
    Дописів
    11 636

Типово

Куба, Мальта, Мадагаскар - острова. Поэтому НА, без вариантов
    Главное, быть счастливой! И не важно, какое заключение напишет психиатр))))))))
    Мой рукодельный блог

Звідки Ви
    Левый берег
    Дописів
    7 984

Типово

Цитата Допис від Ірчик Переглянути допис
    Дозволите, якщо процитую, а не своїми словами? Бо довго писати, руки зайняті.

Spoiler Spoiler: Про Шевченка і "на" або "в" 
    Сьогодні серед наших співвітчизників точиться неформальна дискусія щодо того, як правильно слід казати: "в Україні" чи "на Україні"Ось як висловлюється щодо даної синтаксичної побудови відомий український філолог професор Олександр Пономарів:
    Ще за радянських часів багато хто цікавився, чому чуємо й читаємо в Росії, у Франції, в Англії, у Вірменії, але на Україні. Після того, як наша Батьківщина відновила свою незалежність, в офіційному вжитку запанувала форма в Україні. Проте окремі громадяни її не сприймають і вишукують різні підстави, аби повернутися до старого — на Україні.

Треба сказати, що в народній творчості і в красному письменстві вживані обидві форми: на Україні і в Україні. Напр., у Т. Шевченка: «Серед степу широкого на Вкраїні милій», і «В Україну ідіть, діти, В нашу Україну». Якому ж варіантові слід віддати перевагу? Свого часу це питання глибоко дослідив великий знавець української мови Іван Огієнко. Ось що писав він у статті з промовистою назвою «В Україні, а не на Україні»:

«Коли говоримо про докладно окреслену територію, як закінчене ціле, або про самостійну державу, тоді завжди вживаємо прийменник в чи у (а не на): в Австрії, в Америці, в Румунії, у Франції, в Польщі, в Росії і т. ін. Що ж до прийменника на з місцевим відмінком, то його вживаємо при географічних назвах на питання «де» тільки тоді, коли територія, що про неї йдеться, не окреслена докладно, не самостійне ціле, тільки складова частина якоїсь держави: на Поділлі, на Полтавщині, на Київщині, на Волині, на Буковині… До непродуманих традиційних форм належить і вислів на Україні, що має в нас прецікаву історію… Цілі віки ми чули то na Ukrainie (від поляків. — О. П.), то «на Украине», а тому й защепили собі це «на Україні» як своє власне, зовсім забувши про його історичне походження й не відчуваючи, що це власне «на» — болюча й зневажлива ознака нашого колишнього поневолення… Стара наша Русь чи Малоросія складалася з кількох частин: Галичина, Волинь, Поділля, Україна (головно Київщина). Хто слова «Русь» чи «Малоросія» вживав на означення цілого народу, для того Україна була тільки частиною; це, скажемо, завжди бачимо в XVII—XVIII віках, наприклад, в універсалах Богдана Великого або в літопису Величка й ін. Україна мислилась тоді частиною цілого народу, Руси, а тому вислів на Україні був нормальний…

Але вже за старих часів дехто розумів Україну значно ширше, а тому й писав в Україні… Шевченко у своїх творах звичайно мислив Україну як назву для всього нашого народу, а тому й уживав на питання де місцевого відмінка з прийменником в: У нас в Україні старий Котляревський отак щебетав. Було колись в Україні лихо танцювало. На весь світ почули, що діялось в Україні. Виріжуть гайдамаки ворогів в Україні. Сю ніч будуть в Україні родитись близнята. Мені однаково, чи буду я жить в Україні чи ні; також на питання куди: В Україну ідіть, діти, в нашу Україну. Сини мої, летіть в Україну. Линуть в свою Україну тощо… Але звичайний традиційний погляд, що Україна — то частина другої держави, несвідомо захоплював і Шевченка, чому й він нерідко писав на Україні, на Україну… Мусимо змінити стару граматичну форму й уживати тільки в Україні, в Україну, викинувши остаточно з нашого вжитку граматичну ознаку нашого колишнього поневолення» (Рідна мова. 1935. Ч. 2. С. 67—72).

Отже, основною (а в офіційному мовленні єдиною) формою є в Україні. Проте не варто виправляти фольклорних та літературних творів, де з історичних причин уживаний вислів на Україні.
    хорошее объяснение, спасибо (немного в курсе) ). Лишь с одним не согласна -
    Проте окремі громадяни її не сприймають і вишукують різні підстави, аби повернутися до старого — на Україні.
    - объяснение иногда гораздо проще, человек просто без задней мысли (особенно, когда говорит быстро или общается, как здесь, на форуме, не задумывается о правилах. И употребляет то, что имеется в активном словаре. Вот я долго переучивалась, к примеру, говорить украИнский, а не укрАинский - не знаю, откуда оно в мою память влезло А со звонИт-звОнит - вообще проблема).
    Кстати, никто не ответил, как быть с Кубой? Кипром? Мадагаскаром?

Дописів
    10 650

Типово

Tatianochka, у нас диспут был в универе :в или на. Если на укр- однозначно - НА. (согласно постановлению 1993 г), но это ж Украина была уже суверенная, а ее законы действуют ток на ее территории. Нормы русского языка творит РФ, и по русск можно и на У и в У. Когда публиковалась в РФ- НК говорил- можно и так и так. У меня даже мыслей не было о том, что это оскобление типа москаля, хохла или бендеровца. Я ни о чем таком вообще не думала, когда писала фразу....ну вот чесно чесно! Всем кто оскорбился- приношу извинения. Но тогда давайте все за свои опечатки, ошибки и тд извиняться. У меня буква и, ь западают, теперь буду очень тщательно вычитывать каждый свой пост. И тыкать в чужие ошибки. НА или В оскорбило жуть..а вот "х@й" от Ирчик..номально! Теперь я понимаю, чего половина из вас со своими родственниками посорились....еще бы! Ушла варить борщ с москальской свЁклой!

Звідки Ви
    Левый берег
    Дописів
    7 984

Типово

Цитата Допис від Снежная птица Переглянути допис
    Мальта еще, Мадагаскар
    Но с другой стороны - Япония и Великобритания (в смысле - это острова).
    вооо)

Цитата Допис від Мама Катя Переглянути допис
    Куба, Мальта, Мадагаскар - острова. Поэтому НА, без вариантов
    а если не в географическом понимании, а политическом? Государство? Республика? Крым полуостров. значит, если так - то едем все на Крым?)))

Звідки Ви
    пр.Кирова
    Дописів
    11 636

Типово

Цитата Допис від Stasya Переглянути допис
    В России создан сайт, на котором предлагают собирать высказывания "предателей Родины" (людей, которые осуждают действия Путина)
    http://predatel.net/
    Я думаю, что туда еще очень многих не внесли)))
    Главное, быть счастливой! И не важно, какое заключение напишет психиатр))))))))
    Мой рукодельный блог

Дописів
    10 650

Типово

Ekat...ну вот теперь нас двое! И как после этого отпускать мужа куда то? если мирные жители Украины, скоро вещать начнут, тех, кто флаг не той стороной вывешивает? Для меня главное, что вывешивает, а пусть хоть вертикально....

Звідки Ви
    Приднепровск
    Дописів
    4 470

Типово

Тогда можно говорить на России, на США и т.д. не правильно.. хоть раньше и не предавала значения

мой муж вчера по передачам рос. прошелся, так оказываеться Листьева убил Березовский.. а я думала не раскрыли..

Звідки Ви
    ж/м Парус
    Дописів
    21 896

Типово

Может быть, реакция "в" - "на" - немного как тест Роршаха?

Сторінка 34 з 283 ПершаПерша ... 24252627282930313233343536373839404142434484134 ... ОстанняОстання

Bookmarks

Bookmarks

Ваші права у розділі

• Ви НЕ можете створювати нові теми
  • Ви НЕ можете відповідати у темах
  • Ви НЕ можете прикріплювати вкладення
  • Ви не можете редагувати свої повідомлення
  •  
  Головна | Афіша | Новини | Куди піти | Про місто | Фото | Довідник | Оголошення
Контакти : Угода з користивачем : Політика конфіденційності : Додати інформацію
Главная страница сайта  
copyright © gorod.dp.ua.
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.
Про проєкт :: Реклама на сайті