Ольга Бугай - У Дніпропетровську хлопця, побитого 26... | Facebook
У Дніпропетровську хлопця, побитого 26 січня, звинувачують у підготовці масових заворушень та тероризмі
Ярослав Синиця розповів, що він не був того дня і вечора біля ОДА. Він ввечері повертався додому та був біля стадіону, де близько 30 «невідомих людей» напали на нього і били по голові, били ногами.
Він не втрачав свідомість, але не знає, хто викликав швидку. Спочатку його повезли до лікарні швидкої допомоги, а потім – до лікарні ім. Мечникова. У нього відкрита черепно-мозкова травма, струс мозку першого ступеня.
Але це не єдиний жах, який з ним стався.
Зараз він не лише потерпілий, але й обвинувачений. Проти нього порушені дві карні справи. Ярослава звинувачують у підготовці масових заворушень та підготовці теракту.
Мати його боїться говорити на камеру: «Мені треба жити, щоб сина витягувати».
Але батько розповів, що після того, як Ярослав опинився в лікарні, у нього вдома було 2 обшуки.
«Дій правоохоронних органів було настільки багато, що я не розумію що відбувається. За 4 дні я нарахував тут більше 17 осіб працівників міліції та СБУ», - розповідає Дмитро Синиця.
«У місці, де живе мій син, був проведений перший обшук УБОПом, який був санкціонований суддею Бабушкінського районного суду Бібіком.
Підставою для обшуку був збір націоналістичної літератури, бо він є членом партії ВО «Свобода». Конфіскували всю мою літературу. Це література не сина, а моя. Я – вчитель історії і збирав бібліотеку все життя. Конфіскували Фрейда, Ніцше, літературу про Другу світову війну. Ця тема вивчається в 10-11 класах», - додав батько Ярослава.
Тоді працівники, які проводили обшук, запитали маму Ярослава: «Так ви фашисти?».
«Наступного дня мою дружину забрали з лікарні на другий обшук. І тоді підкинули до сараю вибухонебезпечні предмети. На даний момент мій син звинувачується в тому, що він є учасником терористичної групи», - говорить Дмитро Дмитрович.
Ярославу 20 років, він навчається на історичному факультеті Переяслав-Хмельницького університету. Він теж має стати вчителем історії, як і його батько.
Батько Ярослава вважає що так зване захоплення ОДА – це була цілеспрямована провокація проти мирних людей.
Побиття і обшук вони не пов’язують між собою, бо вважають, що справи з обшуком готувались кілька місяців, а побиття сталося випадково через агресивних «тітушок», які били людей на вулицях.
Інший хлопець, який лежить в одній палаті з Ярославом – Діма Полторацький. За словами лікарів, він у найтяжчому стані. Діма розповів, що був побитий в парку біля ОДА, коли почало темнішати. Потім була швидка, одна лікарня, де його «зашили», і інша лікарня, де з’ясували, що у нього крововилив у мозок. Вночі з неділі на понеділок його оперували у лікарні ім. Мечникова. Доглядає за Дімою лише бабуся.
Лікарі не роблять прогнозів, бо ніхто не знає, як себе поведе організм, але динаміка у всіх хворих позитивна.
Bookmarks