спочатку про опитування та його результати. В Україні нарешті з"явився прошарок людей, які не живуть минулим (друга відповідь) і не зациклюються на сьогоденні (третя). Людина мріє про розвиток і проквітання держави (тобто загальної сукупності людей, враховуючи тих, що їй не симпатичні, а також інструментів тиску на себе ж прекрасного) тільки в тому випадку, коли вона не відчуває голоду і спраги. Тобто "жити стали краще", однозначно. Для мене також симптоматично, що першу відповідь підтримують люди різного віку, статі, національності, що розмовляють різними мовами і займаються в житті різними справами. Це плавно переводить мене до "по-друге"...
По-друге, пане Sergey B.! Ваше вітійствування в стилі покійного Абрам Семеновича Рєзніцкого є ніщо інше, як словарна еквілібристика. Коли його вкрай діставали, він судав на своїх улюблених греків і ставив питання "чи перестав ти бити власного батька?"
В теорії систем доведено, що ПРИ ВІДСУТНОСТІ (навіть) впливу на систему зовні існує ймовірність виникнення у ній збурень і переходу на інші рівні функціонування. Я маю наочні приклади впливу однієї людини на масову поведінку, як то один кинув палити - і покинули десятеро, одна перейшла на рідну мову і переходять двадцятеро...
Більш того, фактори навколишнього середовища вимагають зміни структур поведінки. Застаріле населення України скоротиться протягом найближчих 10 років ще на третину. Далі в нас іде діра, а потім покоління людей, які проживаю життя в стресі. Їм ніколи і нема потреби вбивати організм додатково, він руйнується достатньо роботою (насамперед).
До того ж американізація принесла з собою культ здоров"я, а це немало важить. В поколінні 20-річних мало палять просто тому що "Ти що! від цього ж псується шкіра!"