Як кажуть, країна контрастів.
Ті, хто хоче поринути в реалістичну ностальгію за нашими 90-тими - вам в Албанію.
Автору цього репортажу, країна, загалом, сподобалася:

за прикордонною річкою (Ада Бояна) з чистющою водою та таки же морем (Адріатичне) - Албанія:

*довідка: за цією річкою на острові знаходиться відоме всій Європі величезне поселення нудистів.

отже.
зустріла нас Албанія в принципі (!) непомітним прикордонним постом.
Фотографувати було заборонено.
Але, нам розказали декілька головних правил відвідання Албанії:
1. На вулицях багато циган (помічено лише в прикордонних містах (Шкодер), та на митному пості), а отже, бережіть кишені, нічого їм не давайте, в розмови не вступайте і т.і. Від себе скажу, лізуть обніматися, потиснути руку, щось просять і т.і., що на 40-ка градусній спеці та з огляду на дуже брудний вигляд реально не приємно. Відповідати їм краще англійською, бо російська на них діє, к мед на бджіл.
2. Все на вулицях буде не гігієнічно, тому на вулицях нічого краще не купувати. Від себе. З огляду на перехідний період Албанія (від комуняцького в нормальний) на вулицях реально всі торгують всім. А це та + 40 таки можуть не сподобатися не "балуваному дніпропетровською шаурмою" організму.
3. Курс їх валюти (лек) до паперового (!) євро - 1:130 лек. До металевого (!) євро - 1 - 100 лек. Від себе: якщо хочете здобути прихильність албанського продавця/офіціанта, будьте ласкавим, дайте себе "обманути" зі здачею, візьміть її металевими євро. І вам пофіг, і вони щасливі. Але, єро беруть не скрізь, і автору одного разу в Тірані не поталанило купити пляшку "Коли" за 80 лек, вони постйо намагалися оцінити її в 1 євро.
4. офіційні обмінники (яких, як у нас сміття на Карла Маркса) зачиняються рано. до ваших послуг міняли, весь зовнішній вигляд яких говорить сам за себе - краще не зв'язуватись.
Але, багато букв.
Отже:
Албанія - країна з багатим історичним минулим:
фортеця Шкодер:

а тут - мавзолей їх колишнього визволителя - Скандебера, який є автором їх національного прапора.*

пам'ятник Скандеберу на центральному майдані Тірани:

Албанія, до речі, в перекладі на їх мову - "країна орлів".

(вибачте, в 40-градусну спеку, якось не схотілос лізти на ту скелю)

а ще, там були римляни.
руїни колізея в Дурресі:

римської фортеці там же:

країна, в основному, мусульманська. Але, мечеті (як і церкви та костьоли), за старою совєцькою звичкою, комуняки знищили майже всі, тому деякі з них зараз активно реконструюються:
реконструйована на кошти саудитів мечеть в Шкодері

мечеть в центрі Тірани

уцілівші церква (православна) + костел в Шкодері

міста там контрастні.
є все, від фіг шо, типу нашого Новомосковська чи спальників Дніпропетровська:

а є й модерні райони:

металева хріновина у Тірані (столиця), типу нашої на Підстанції

як я вже казав, торгують албанці всим і скрізь:

типу, наша шаурма (я не ризикнув, та її й вдома не їм):

албанська маршрутка і маршруточнєг:

мушу сказати, що вся Албанія будується. Оригінально, я бачив каркаси дво-триповерхових будівель, в яких люди живуть на другому третьому поверсі відлитого бетонного каркасу в ... палатках.
ну і - албанці великі патріоти, дуже багато де, навіть на кинутих будівництвах, встановлені національні прапори:

Албанія бореться з куривом:

ціни на пиво:

ціни на бензин:

албанські дороги (всьо супер!!!!)

албанські ДАЙ. у них трохи кумедні кашкети, розфарбовані в кавунчик згори:

а ще, Албанія - країна "Мерседесів". Я підрахував, що їх там - кожна третя (!) легковушка. Кажуть, що більшість з них, крадені в ЄС:

я в це вірю, з огляду на те, що "авторазборок" мерсів по краю траси, як у нас продавців кавунів в кінці літа:

албанська "озьорка"

чудо техніки:

і, наостанок.
в комуняцькі часи, за словами їх колишнього главнюка (це не жарт):
"Всі капіталістичні країни з дня на день повинні напасти на Албанію. Тому кожен албанський чоловік (750 000) повинен обороняти свою країну в особистому бункері (а сім'я подавати патрони)..."
сказано - зроблено.
за старою совєцькою звичкою, кожен чоловік на халяву повинен був збудувати і обслуговувати такий бункер. і їх таки збудували 750 000:

вигляд зсередини:

дякую за увагу.
попереджаю, сервіс там ще совєцький. але вони дуже люблять іноземців. ми для них -жирні іноземні коти.

ну і, вони не довіряють електрикам. типовий для албанських міст, включаючи столицю - Тірану "пейзаж":