Є ідея про те, що треба зробити в місті. А саме - влаштувати місця швидкісного безкоштовного доступу до Інтернету з використанням безпровідного обладнання Wi-Fi.

Це виграшна для всіх пропозиція. Володарям бізнесів, що матимуть поруч хот-спот - нових клієнтів. Візитерам (туристам і бізнесменам) - послугу, якої бракує. Мешканцям - можливість підключатись, не повертаючись додому, та можливість скористатись швидкісним інтернетом тим, в кого його нема, і кому він потрібен (для дзвінків через Інтернет, наприклад). Тим в кого поки-що нема можливости підключитись - саме цю можливість (незабаром будуть лептопи за 200 долярів США нові, що теж допоможуть). Місту - інфраструктуру і репутацію.

Є кілька проблем, що треба вирішити:

1. Хто платитиме?
2. Хто підтримуватиме?
3. Де встановлювати?
4. Т.і.

Перше - головне. Відверто кажучи, я не бачу спонсору, який фінансуватиме масштабний проект. Тому треба займатись пропагандою ідеї серед бізнесів, телекомунікаційних компаній та міської влади. І приймати децентралізовану модель.

Друге - залежить від володаря хот-споту. Наприклад, бізнес зазвичай має службу підтримки, що може відповідати і за хот спот. Але волонтери і координація теж допомогуть.

Третє - всюди, де є можливість. Центр міста (особливо торгівельні центри), учбові заклади, взагалі усюди.

У всіх містах Заходу Wi-Fi перестав бути чимось надзвичайним, і багато пунктів доступу - безкоштовні. Маємо хот-спотів в Києві. Навіть в Москві є десятки безкоштовних хот-спотів - дивиться, наприклад, Яндеx Wi-Fi. Ось читаю новини: в Філадельфії і Сан-Франциско буде запроваджено безкоштовного безпровідного Інтернета, що покриватиме майже всю теріторію міст. Ініціятиви міської влади підтримав бізнес, що буде встановлювати і підтримувати мережі. Але це в Америці, а не в ПіСУАР. Треба щось робити і в Дніпрі.

Що можуть зробити учасники форуму? Розпочати діскусію питання та, у разі підтримки ідеї - необхідну початкову діяльність. Пропаганду, спонсорування, встановлення хот спотів, відкриття домашніх мереж для публіки.

Що можу зробити я? Приблизно те ж , що й інші учасники. Але я ще готовий до деяких витрат і, можливо (якщо формату форуму чи цього сайту не вистачить) - відкрити веб-сайт з списком хот спотів Дніпра і інформацією стосовно міського Wi-Fi, а також - поповнювати публичні списки, як www.jiwire.com.

Буду вдячний за конструктивну діскусію, включаючи критику ідеї.