Якщо свідомо, без забобон і упереджень оглянути навколишній світ, то можливо побачити, що наш світ, матеріальний і нематеріальний, існує завдяки відносності (так-так, теорії відносності Ейнштейна). Що це значить? Тобто світ не абсолютна якась величина, а світ антиподів, як медаль, що має дві сторони. День-ніч, добро-зло, що ще вам, наприклад, одразу ж спадає на думку? Прошу варіанти…
Навіщо я на це звертаю вашу увагу. Мова так само має дві сторони, дві основні функції в усіх аспектах.
Наприклад, доведено, що мова є ознакою, яка об’єднує групу людей, але в той же час, саме мова і роз’єднує (відокремлює) цю групу від інших груп.
Що ми обираємо?
Це як в притчі Езопа, якого спитали: що є найкращим і найгіршим? Він відповів – язик, тобто мова. Саме мова може бути джерелом натхнення як в коханні, так і у війні (смерті).
Ще момент: мова ніколи не була, не є і не буде статичною. Безумовно є канва, є основа, є своєрідний колорит і символізм, але… Україна і український народ не живе на острові і не знаходиться в суспільному вакуумі. Це як повітря, як сонце, як небеса одне на всіх... Як у воді відбувається дифузія, так і у мові відбувається проникнення і розчинення іншомовних слів, внаслідок еволюції і зовнішніх стосунків…
Мова – це ім’я народу, як ім’я у людини, відберіть у людини ім’я – все, немає людини як особистості, є просто представник виду…
Рівень володіння мовою (усною або письмовою) – це як віддзеркалення розвитку свідомості людини, її рівня пізнання світу і духовного росту. Людина, яка не може вільно формувати і висловлювати (усно або письмово) саме свої думки – це полуфабрикат, а не людина, це гвинтик у суспільстві, якого можна у будь-який час замінити іншим гвинтиком без втрати якості процесу…
Такий гвинтик коштує мізер, а освічена людина із активною свідомістю - не має ціни…
(активна свідомість базується на прийнятті і сприйнятті будь-якої інформації, пасивна – на запереченні і відкиданні незрозумілого і нового)
«Скажи, щоб я тебе побачив» - тобто прояви себе як особистість, яка не схожа ні на кого, бо є унікальною за задумом.
Мене особисто більше цікавить саме якість володіння мовою як рідною, так і іншими мовами. Бо кожна мова, якою володіє особа додатково до рідної, це ступінь свободи у суспільстві людей в масштабі планети.
Що ви хочете отримати один від одного через мову:
- «пофарбувати» один одного в колір своїх переконань, або «побатичи/почути» проявлення реальної особи один одного?
- роз’єднатись чи об’єднатись?
- знищити/ненавидіти один одного чи жити і любити?
Еволюція людства замішана на крові людей… Чому люди на відміну від тварин вбивали і продовжують вбивати один одного? Тварини вбивають щоб вижити фізично, щоб утамувати голод тіла, тобто через голод. А люди вбивають один одного через… переконання і віру, яка передається із покоління в покоління через… мову!
Мова, як той меч, що гострий з двох сторін… яку сторону обираємо ми і чому?
Що ви покладаєте як філософську основу: розвиток чи деградацію, який розвиток, яку деградацію і чому досі людство в цілому має розвиток науково-технічний і не має розвитку свідомості (бо вбиває і винищує собі подібних як фізично так і морально)? І до чого таке положення, така філософія неминуче приведе?
Кому ы чому вигідно формувати соціальних тварин, а не соціальних ЛЮДИН?
P.S. не каждая птица долетит до середины Днепра... сколько (интересно мне) участников форума нашло в себе сил дочитать этот текст до конца и не по диагонали![]()
Bookmarks