Потрапив мені до рук нещодавно нонейм міксер-блендер.
Ну і після короткого часу експлуатації відмовився працювати.
Дзижчить, мотор крутить, а взбивалка не крутиться.
Вирішив розібрати, глянути, у чому справа.
З’ясувалося, що від перегріву трохи «повело» одну деталь редуктора, вісь стала від цього трохи криво, і відповідно – шестерні «не спецляються».
І пощастило мені, що пару днів перед цим я натрапив на один цікавий сайт, що займається 3D друком всякої всячини з пластику.
А дай, думаю, до них звернуся і замовлю друк такої штуки:
Уважно почитав, що і як – ага, потрібна комп’ютерна модель детальки.
Ну, у 3ДМаксі колись вчився працювати, пригадав молодість, зняв розміри деталі, розробив комп’ютерну 3Д модель.
Трохи спростив, не створював деякі опорні елементи. І надіслав замовлення.
І вони-таки надрукували. І швидко.
Порівнюємо – все те, що потрібно (різниця є в одному елементі, бо вище показаний другий варіант моделі, але про це трохи нижче).
На фото видно деякі «соплі», які майстри спеціально не зняли з деталі, знаючи, що я буду фотографувати і писати.
Щоб можна було показати, як це взагалі відбувається і в якому вигляді модель «сходить з конвеєра».
Починаю збирати – а фігушки.
Справа в тому, що під час друку (а особливо дрібних деталей) внутрішні діаметри відрізняються від заданих.
Це вже тонкощі технології, про це я вже пізніше вичитав.
Зовнішні діаметри – точні, внутрішні – менші.
Ну що, роблю коригування моделі, збільшую внутрішні діаметри на 5%
Замовляю – знову швидко отримую модель.
Ось така штуковина вийшла – це вже почищений варіант.
Різьбу в моделі я вже не робив, саморізи її самі нарізали – дуже вдало вгадав з діаметром.
Бо в попередньому варіанті (коли діаметр був менший) саморіз просто розірвав тіло циліндра.
Ну й не без того, щоб додатково надфілем трохи підчистити, підігнати.
Збираю редуктор – працює! А що йому лишалося робити?
Ага, ледь не забув – вартість.
Вартість на таких сайтах розраховується від маси моделі.
За 1 грам – 4 гривні.
Моя деталька затягнула на 7 грамів.
Якби такі де тальки продавалися відрами на базарі, то можна б сказати, що дорого. Але ж це індивідуальне замовлення, разове виробництво. Тому вартість мого ремонту досить таки непогана. Враховуючи ще й відчуття власної причетності до нано… ну не зовсім нано, але до нових технологій.
Скажу по секрету, що після цього ремонту я ще одну дуже корисну штуку замовив на тому сайті. Але вона зараз проходить випробування, тому напишу про неї (з фото, звісно) в перших числах нового року.
Але вже є невеличкий, зате свій досвід підготовки моделей до 3Д друку. Будуть питання – спробую відповісти.
Bookmarks